Sancties tegen EU dichterbij in hormoonruzie

De Amerikaanse overheid gaat een procedure starten om sancties te kunnen treffen tegen de Europese Unie, omdat de EU niet per 13 mei Amerikaans hormoonvlees wil toelaten. De Europeanen zijn hiertoe verplicht volgens een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De procedure houdt in dat de WTO in Genève voor 13 juni het bedrag vaststelt dat de Amerikanen mislopen door het Europese importverbod. Dat beloopt volgens de VS waarschijnlijk 900 miljoen dollar per jaar. De Amerikanen rekenen het bedrag om in een invoerheffing van 100 procent op bepaalde Europese producten.

,,Andere landen moeten lijden, op dezelfde wijze als onze vleesfabrikanten schade lijden'', aldus Peter L. Scher, de Amerikaanse speciale onderhandelaar voor handelsaangelegenheden, gisteren tijdens een persconferentie in de Verenigde Staten, die ook live op de Amerikaanse ambassade in Den Haag was te volgen.

,,De sancties zijn niet ons doel, maar er blijkt geen andere weg om de onderhandelingen en het vertrouwen te herstellen'', aldus Scher. Volgens hem is het vlees veilig. De Europese onderzoeken die stellen dat het vlees ongezond is, noemt Scher ongefundeerd en onvolledig. Washington vindt dat Europa al tien jaar lang de toelating van Amerikaans hormoonvlees dwarsboomt met valse beschuldigingen.

Europees Commissaris Leon Brittan zou vandaag proberen met de VS tot een interim-regeling te komen, omdat de EU de WTO-uitspraak niet tijdig kan naleven. Hij zal de Amerikaanse handelsgezante Charlene Barshefsky tijdens handelsoverleg in Tokio voorstellen tijdelijk compensatie te betalen. Er zouden dan geen sancties mogen komen.

De Nederlandse groente-exporteurs maken zich steeds meer zorgen. Op de voorlopige lijst met sanctieproducten staat prominent de tomaat. Vorig jaar ging veertig miljoen kilo trostomaten ter waarde van bijna 140 miljoen gulden van Nederland naar de VS. ,,Als Amerika een invoerheffing van honderd procent gaat incasseren, betekent dat het einde van onze tomatenexport naar de VS'', verwacht secretaris Van der Vorm van de Algemene Nederlandse Bond voor Groente- en Fruitexporteurs. De bond wil eventueel de overheid te hulp roepen.

Onlangs al gaf de WTO de VS toestemming voor 191,4 miljoen dollar aan sancties te treffen tegen EU-producten, na een veroordeling van het Europese importregime voor bananen. De Amerikaanse handelsfunctionaris Scher onderstreepte gisteren dat er ,,nog tijd is'' om alsnog tot een oplossing te komen in het conflict door vlees van met hormonen behandeld vee te etiketteren, waardoor consumenten zelf kunnen kiezen.

Amerikaanse bedrijven, waaronder Coca-Cola en PepsiCo, hebben erop aangedrongen terughoudend te zijn met sanctiemaatregelen. Coca-Cola zou worden getroffen, omdat het vruchtensap via dochterbedrijf Minute Maid uit Europa importeert. Bovendien zijn beide in verschillende staten distributeur van Evian-bronwater, dat ook op de sanctielijst staat. (Reuters, ANP)