Routiniers maken een pijnlijke val

Lang, te lang zijn ze doorgegaan. Eens waren ze de sterren van het circus, hun lichamen waren nog jong, gespierd en lenig, hun hoofden niet kalend en grijs. Die tijd ligt inmiddels ver achter hen maar de twee trapezewerkers willen van geen ophouden weten. Des te harder is de klap als ze vallen. Voor een zaal met publiek gaat het mis; de acrobaten, die routiniers in hun vak zijn, vertrouwen ditmaal ten onrechte op elkaar en met een smak belanden ze in het vangnet. Ze beseffen dat ze op een keerpunt in hun leven zijn gekomen.

Stukje bij beetje krijgen we in de voorstelling hun verhaal te horen nadat de mannen zich in de eerste scène beteuterd uit het net hebben bevrijd. Tot nok toe, zoals deze kleine-zaalproductie van Theater van het Oosten heet, wordt gespeeld door Jan van Eijndthoven en Hans Leendertse. Ko van den Bosch, als schrijver en acteur verbonden aan toneelgroep Alex d'Electrique, schreef de tekst speciaal op hun verzoek en het is dan ook geen wonder dat Van Eijndthoven en Leendertse wat hun uiterlijk betreft (zwaarlijvig en grijs) geheel samenvallen met hun personages.

Bij de eerste blik is duidelijk dat we hier te maken hebben met twee uitgerangeerde cicusartiesten, al wil de figuur van Van Eijndthoven dat niet onder ogen zien. Hij kan zich een leven zonder trapezium en vooral ook zonder zijn collega niet voorstellen en daarvan probeert hij hem uit alle macht te doordringen. Zijn geëxalteerde gedrag is wat dik opgelegd en overtuigt aanvankelijk niet erg, maar geleidelijk aan groeit Van Eijndthoven in zijn rol en contrasteert zijn persoonlijkheid mooi met het personage van Leendertse. Zijn collega is zwaarmoedig maar ook nuchter: na hun misser hoeft het circus voor hem niet meer, hij kiest voor het echte leven. Heeft hij eindelijk eens tijd om tv te kijken.

Zo leidt de val tot een stevige confrontatie waarbij oud zeer bovenkomt en rekeningen vereffend worden. Dat gebeurt aan de uitklapbare keukentafel in een even ludiek als vernuftig decor van Ellen Klever. Ze gaf vorm aan het interieur van een knusse woonwagen die helemaal in elkaar geschoven oogt als een kast op wielen. Wanneer de panelen uit elkaar getrokken worden, komt een complete inrichting tevoorschijn met schemerlampjes, keukenblok en een stretcher. De tragikomische toon is in de enscenering en het spel goed getroffen. Wannie de Wijn heeft in zijn regie misschien iets te vaak de neiging het komische te veel aan te zetten, maar over het algemeen sluit de sfeer van zijn voorstelling mooi aan bij de wonderlijke wereld van Ko van den Bosch.

Voorstelling: Tot nok toe van Ko van den Bosch door Theater van het Oosten. Regie: Wannie de Wijn. Spel: Jan van Eijndthoven, Hans Leendertse. Gezien: 7/5 Theater a/d Rijn Arnhem, aldaar t/m 23/5; Kruithuis Groningen: 27 en 28/5. Tournee: sept/okt.

Inl: (026) 443 76 55.

    • Noor Hellmann