Padre Pio

De berichtgeving in NRC Handelsblad van 30 april over de zaligverklaring van pater Pio is niet gericht op verdieping van feiten maar op sensatie. Dit blijkt al uit de foto met `Padre Pio-parafernalia' en uit de kop `Volksheilige is big business'. Deze bevestigen alleen maar stereotiepe beelden en gaan voorbij aan het feit dat, waar menigten bijeenkomen kennelijk behoefte bestaat aan dergelijke uitdrukkingsvormen.

Voor ik naar Nederland verhuisde heb ik pater Pio persoonlijk ontmoet. Is het nu echt waarschijnlijk dat de huidige paus, die toch serieus wordt genomen in zijn doen en laten, een pater zalig verklaart die twee keer per week intieme contacten met vrouwen zou hebben en tientallen jaren lang stigmata als gevolg van hysterie? Dus als ik maar hysterisch blijf denken dat ik een stier ben, groeien de horens vanzelf aan.

    • F. D'Agostino