Paardenfokker injecteerde Vandenbroucke

De Belgische wielrenner Frank Vandenbroucke heeft vanochtend bekendgemaakt dat hij zijn medische begeleiding volledig in handen had gegeven van een Franse paardenfokker, Bernard Sainz, die momenteel vastzit op verdenking van het verstrekken van dopingproducten. Gisteren werden Vandenbroucke en zijn ploeggenoot Philippe Gaumont door de leiding van de Franse wielerploeg Cofidis voorlopig geschorst.

,,Zij kunnen niet aan wedstrijden deelnemen totdat de nieuwe dopingaffaire, die de wielersport op zijn grondvesten doet schudden, volledig is opgehelderd'', aldus een verklaring die Cofidis gisteren naar buiten bracht. ,,Misschien ben ik te naïef geweest'', zei de 24-jarige renner, die dit jaar de Omloop Het Volk en Luik-Bastenaken-Luik won.

Vandenbroucke verklaarde vanochtend op een persconferentie in het café-restaurant van zijn ouders in het Belgische Ploegsteert dat hij Sainz voor het eerst ontmoette via Gaumont en advocaat Bertrand Lavelot, die eind vorig jaar Vandenbrouckes overgang van Mapei naar Cofidis begeleidde. Ook Lavelot zit vast. ,,Ik was meteen onder de indruk van die man'', zei de renner over Sainz. ,,Hij is een indrukwekkende persoonlijkheid en ik wist dat grote kampioenen als Merckx, Van Impe, Hinault maar ook Formule I-coureur Alain Prost door hem waren behandeld. Dat gaf vertrouwen.''

Vandenbroucke legde vanaf december zijn medische begeleiding volledig in handen van ongediplomeerd arts Sainz. ,,Alles wat ik daarvoor deed, heb ik afgezworen. Ik kreeg van Sainz homeopathische producten, werd soms op een dieet gezet waarbij ik drie dagen niet dronk en kreeg later ook injecties. Geen idee wat dat was. Ik vertrouwde hem blind. Misschien is dat naïef.'' De behandelingen gebeurden op aandringen van Sainz in het geheim, buiten medeweten van Cofidis of de familie van Vandenbroucke.

Vandenbroucke, leider in het wereldbekerklassement, onderging vrijdag bij de Franse onderzoeksrechter een verhoor, maar werd later op de dag vrijgelaten. Gaumont kwam pas zondag vrij, maar kreeg wel te verstaan dat tegen hem een gerechtelijk onderzoek is gestart. De medicamenten van Sainz worden door de Franse justitie onderzocht, Vandenbroucke onderging vrijdag nog bloed-, haar- en urinetesten. ,,In mijn binnenste denk ik dat ik geen dope heb gebruikt. Als ik me vergist heb, zal ik de consequenties dragen. Dan word ik geschorst.''

In het gerechtsgebouw van de Noord-Franse stad Lille werd gisteren voorzitter Hein Verbruggen van de Internationale Wielerunie (UCI) over doping gehoord. Hij was uit eigen beweging naar Lille gegaan. ,,Ik wilde het standpunt omtrent dopingzaken van de wielerfederatie toelichten en dat heb ik kunnen doen.''

Drie ex-kopstukken van de Franse wielerploeg Festina werden in Lille met elkaar geconfronteerd. Festina werd vorig jaar uit de Tour de France gezet na de bekentenis dat binnen de ploeg een dopingnetwerk bestond. Gisteren stonden oud-ploegleider Bruno Roussel, oud-verzorger Willy Voet en ex-Festina-renner Richard Virenque (nu Polti) tegenover onderzoeksrechter Patrick Keil.

De confrontatie tussen Virenque, Roussel en Voet op het bureau van Keil nam drie uur in beslag. De raadsman van Voet verklaarde dat Virenque opnieuw elke betrokkenheid bij het dopingschandaal ontkende. Virenque meldde zich vanochtend in Parijs bij de speciale Franse drugsbrigade voor nader onderzoek, net als Marc Madiot, ploegleider van de wielerploeg La Française des Jeux. Bernard Lavelot is ook de advocaat van deze Franse wielerploeg.