Overheid lekt privé-gegevens naar bureaus

Diverse overheidsinstellingen als de Belastingdienst, de ministeries van Defensie en Justitie alsmede het GAK lekken privacygevoelige informatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het TROS-consumentenprogramma Radar, dat gisteren werd uitgezonden.

De redactie van Radar gaf twee zogenoemde handelsinformatiebureaus, EDR in Den Haag en Goderie Van Groen in Baarn, opdracht onderzoek te doen naar een willekeurige Nederlander van wie alleen naam, adres en geboortedatum bekend waren. Binnen acht dagen beschikte Radar over een rapport waarin allerlei persoonsgevoelige informatie stond vermeld: het sofi-nummer en salaris van de proefpersoon, het exacte belastbare inkomen, de bankrekeningnummers en het banksaldo, zijn gezinssituatie en de auto en het kenteken. Beide bureaus slaagden er echter ook in boven water te krijgen dat de echtgenote van de man enige tijd een werkloosheidsuitkering ontvangt, dat hijzelf in dienst werd gedegradeerd, dat er nog een aanslag motorrijtuigenbelasting openstaat en dat er justitieel onderzoek gaande is wegens de verdenking van rijden onder invloed.

Aanleiding voor het onderzoek waren de vele klachten die binnenkwamen van consumenten die vergeefs hadden geprobeerd een mobiele telefoon te kopen, vertelt Radar-redactrice Inge de Krosse. ,,Klanten werden geweigerd nadat hun kredietwaardigheid was nagetrokken door EDR.'' Het controleren hiervan is wettelijk toegestaan. Maar dat geldt niet voor de vertrouwelijke informatie die de beide bureaus op verzoek van Radar boven water haalden. Hoe de bureaus hieraan kwamen, bleef echter ook voor de redactie van Radar geheim, aldus Krosse.

Nederland telt ongeveer vijfhonderd handelsinformatiebureaus. Slechts twaalf hiervan zijn aangesloten bij de brancheorganisatie, die in 1995 in overleg met de Registratiekamer een gedragscode opstelde.

De Registratiekamer heeft verontrust op de uitzending van Radar gereageerd.

Het ministerie van Justitie gaat naar aanleiding van de uitzending onderzoeken of er zal worden opgetreden tegen ,,dit soort praktijken''. Het ministerie pleit verder voor een snelle invoering van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, die op dit moment bij de Tweede Kamer ligt. In dit wetsvoorstel worden de mogelijkheden voor consumenten om bezwaar te maken tegen `gegevensverwerking' verruimd.

Instanties als Belastingdienst en het GAK zijn niet de enige instellingen die informatie lekken. Enige tijd geleden toonde het Radio-1 journaal aan dat het vrij eenvoudig is om bij gemeenten beschermde informatie op te vragen.