Opvang Kosovaren: Oostzaan, Arnhem

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Oostzaan hebben gisteren een akkoord bereikt over de opvang van maximaal 350 vluchtelingen, onder wie mensen uit Kosovo. De asielzoekers kunnen worden opgevangen in het recreatiegebied Het Twiske.

Volgens wethouder A. Dobma-De Vos van Sociale Zaken worden de vluchtelingen in semi-permanente wooneenheden gehuisvest, zoals caravans of portocabins. Een tentenkamp is niet aan de orde, zo stelt de wethouder. Op 20 mei is er een voorlichtingsbijeenkomst.

Oostzaan wil een aanvullende opvangvoorziening bieden voor een periode van maximaal drie jaar. De gemeenteraad buigt zich woensdagavond over het plan.

Sinds het begin van de NAVO-bombardementen op 24 maart zijn er tweeduizend Kosovaren in Nederland gearriveerd. Eind vorige week zegde het kabinet toe nog tweeduizend vluchtelingen uit Kosovo te zullen opvangen, zodat het totaal komt op vierduizend.

De gevluchte Kosovaren worden opgevangen in Ermelo, Ter Apel en Raamsdonksveer. Er zal deze week ook opvang voor vijfhonderd Kosovaren worden geregeld in Arnhem.

Eind vorige week kondigde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan dat er enkele duizenden extra woningen komen voor de opvang van Kosovaren.

Het bestuur van De Steffenberg in Vught bood eerder aan 320 Kosovaren in het voormalige blindeninstituut onder te bregen. Eind vorig jaar kochten negen Vughtenaren het instituut om te voorkomen dat er asielzoekers in zouden komen.