Onbehagen over NAVO-acties groeit in Italië

De Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro heeft onomwonden gezegd dat er een einde moet komen aan de NAVO-bombardementen in Joegoslavië. Scalfaro's uitspraak illustreert het groeiende onbehagen in Italië over de NAVO-acties.

,,Het is noodzakelijk dat de oorlog wordt beëindigd, het is noodzakelijk dat de bombardementen worden beëindigd'', zei Scalfaro gisteren op een bezoek aan Macedonië.

De president, wiens mandaat deze maand ten einde loopt, nam duidelijk afstand van de Verenigde Staten. Een bondgenootschap houdt een vrije uitwisseling van ideeën in, zei Scalfaro, ,,en niet iemand die commandeert en alle anderen die kritiekloos ja zeggen''.

Scalfaro is een exponent van een groep katholiek geïnspireerde pacifisten die zich aansluiten bij de oproepen van de paus voor een einde aan het geweld. ,,Italië wil de vrede'', zei Scalfaro zaterdag in Albanië. ,,Oorlogen hebben nooit iets opgelost.''

Binnen de centrumlinkse coalitie is steeds openlijker kritiek te horen op de NAVO-acties. Politici als Antonello Soro, fractieleider van de Italiaanse Volkspartij, en Famiano Crucianelli, kaderlid van de Linkse Democraten, pleitten gisteren voor stopzetting van de bombardementen.

Premier D'Alema heeft ,,een rigoureus onderzoek'' gevraagd naar de bommen op de Chinese ambassade. Zaterdag al had hij op eigen initiatief een brief geschreven aan de Chinese premier Zhu Rongji waarin hij zijn excuses aanbood, met de toevoeging daarmee niets te willen afdoen aan ,,de tragiek van deze vergissing''.

De Kosovaarse leider Ibrahim Rugova had gisteren een audiëntie van een half uur met de paus. Na afloop daarvan zette Rugova voor het eerst in enig detail zijn ideeën over de toekomst van Kosovo weer. Hij pleitte voor een overgangsperiode van drie jaar, waarin de veiligheid moet worden gegarandeerd door een internationale vredesmacht. Daarna zouden de Kosovaren in een referendum over hun eigen toekomst moeten besluiten. Op twee bijeenkomsten later op de dag scherpte Rugova zijn uitspraken verder aan door te zeggen dat Kosovo uiteindelijk onafhankelijk moet worden, ,,net als Kroatië en Macedonië''. Aansluiting bij Albanië is volgens hem geen optie, omdat daardoor problemen zouden ontstaan in Macedonië en Montenegro.