MOEILIJKE APPARATEN

,,Hoe ga ik eruit?'' ,,Gewoon menu. Voor programmeren: starttijd.'' ,,Continu indrukken?'' ,,Hij verspringt per half uur.'' Peter Verhoeven (46) uit Rotterdam staat met een afstandsbediening in zijn hand en krijgt uitleg van de verkoper bij wie hij een videorecorder gaat kopen. Hij is net verhuisd en de recorder is bedoeld voor boven. Verhoeven zegt videorecorders over het algemeen prima te begrijpen, maar door de verhuizing heeft hij wat problemen gekregen met het video-apparaat dat hij al heeft. ,,Als ik de tv aanzet zonder de video erbij, krijg ik na tien minuten RTL4 of 5 en Veronica strepend beeld. De zenders bekijken via de videorecorder gaat wel goed.'' Van de verkoper wil hij weten hoe hij dit probleem kan oplossen.

Bovendien krijgt hij uitleg over Showview en PDC, want zijn dertien jaar oude ,,zeer uitgebreide'' JVC die ,,zelfs een extra spoor voor audiodubbing'' bevat, had die mogelijkheden nog niet. ,,Als een programma later begint, verandert de tijd dan ook?'' vraagt hij. Waarop de verkoper antwoordt: ,,Nee, dat is PDC.'' Voor boven kiest Verhoeven een recorder die niet te duur en ,,zonder toeters en bellen is''. ,,Ze gaan toch ooit uit de handel, we gaan eens over op die kleine plaatjes'', waarmee hij doelt op cd's. Maar als de verkoper tijdens de uitleg vertelt dat hij voor niet veel meer een recorder kan krijgen waarmee hij ook homevideo's kan monteren, neemt hij toch die. Want de vraag is, zo zegt hij, ,,hoe lang die andere het nog volhoudt''. (Foto Harmen de Jong)