KLM voor rechter om dood 822 hagedissen

De KLM wordt vervolgd wegens een ondeugdelijk transport van hagedissen van Bonaire naar Nederland vorig jaar. Van de 830 hagedissen hebben 822 het transport niet overleefd. Maandag moet de KLM voorkomen.

Dit heeft het openbaar ministerie in Haarlem desgevraagd meegedeeld. De verpakking waarin de hagedissen werden vervoerd bevatte onvoldoende luchtgaten en de beestjes zaten veel te dicht op elkaar.

De KLM blijkt kort na het fatale transport van de hagedissen alle vervoer van dieren uit Bonaire tot nader order te hebben gestaakt - met uitzondering van het vervoer van honden en katten.

Afgelopen maand schortte de KLM al het transport op van knaagdieren, reptielen en amfibieën na kritiek op het besluit van de luchtvaartmaatschappij 440 eekhoorns uit China af te maken wegens het ontbreken van de vereiste papieren.

Het vervoer van de 830 renhagedissen had begin februari 1998 plaats. Slechts acht beestjes overleefen de tocht. De KLM ,,sluit niet uit'' dat ze een eventuele boete ,,gaat doorberekenen'' aan de klant voor wie de luchtvaartmaatschappij de hagedissen vervoerde, aldus een woordvoerder van de KLM.

Volgens regels van de internationale luchtvaartorganisatie IATA is niet de KLM verantwoordelijk voor de verpakking, aldus de zegsman van de luchtvaartmaatschappij, maar de klant, degene die de dieren voor transport aanbiedt. De Nederlandse wet stelt de luchtvaartmaatschappij echter aansprakelijk voor verpakkingsfouten. De verzender van de hagedissen is zelf ook gedagvaard.

Doordat op de verpakking de sticker `levende dieren' ontbrak hebben de hagedissen langer dan nodig over het transport gedaan. ,,Dat is de beesten fataal geworden'', aldus een woordvoerster van de Algemene Inspectie Dienst die de KLM heeft geverbaliseerd. De KLM heeft het Besluit Diervervoer 1994 overtreden en de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren.

    • Geert van Asbeck