KLM: toch boete na fout betaald

De KLM heeft alsnog een boete van 5.000 gulden betaald wegens fouten bij transport van radioactieve medische apparatuur twee jaar geleden. Daarmee is de eerder door het openbaar mininisterie aangekondigde rechtzaak tegen de KLM van de baan.

Dat hebben woordvoerders van de KLM en het OM in Haarlem bevestigd. De KLM vervoerde tot bijna twee jaar geleden radioactieve medische apparatuur en geneesmiddelen voor onder andere het bedrijf Mallinckrodt uit Petten. Bij een controle van de Britse autoriteiten op de KLM-vlucht Amsterdam-Londen bleek in juni 1997 dat het Mallinckrodt-materiaal te veel radioactieve straling afgaf. Het openbaar ministerie pakte daarop Mallinckrodt en de KLM aan.

De persofficier verklaarde vorige maand dat de KLM wordt vervolgd omdat ze de radioactieve lading op straling had moeten checken. Deze mededeling blijkt te berusten op een communicatiestoring. De KLM wordt alleen vervolgd omdat ze niet voldoende opgeleid personeel in dienst had en een checklist niet had gebruikt. Voor de KLM reden het niet op een rechtzitting aan te laten komen en de boete te betalen.