Get Shorty

Nadat vorig jaar Quentin Tarantino en Steven Soderbergh veel succes oogstten met hun verfilmingen van respectievelijk Rum Punch (Jackie Brown) en Out of Sight van Elmore Leonard, leek het even of de boeken van de veteraan thrillerschrijver nog nooit waren verfilmd. Maar dat is natuurlijk niet zo, Leonards naam stond op de credits van inmiddels al meer dan dertig films, alleen is geen daarvan zo spectaculair als Jackie Brown en Out of Sight, die bovendien ook nog vol grapjes en verwijzingen naar elkaar zitten (zoals een cameo voor hoofdrolspelers Samuel L. Jackson en Michael Keaton uit Jackie Brown in Out of Sight).

Leonard levert het soort spitsvondige dialogen, de naar het leven aan de zelfkant getekende personages en de ingenieuze plotconstructies, waar de meeste scenarioschrijvers alleen maar van kunnen dromen. En die zich vervolgens niet altijd even klakkeloos laten verfilmen. Ook scenarist Scott Frank, verantwoordelijk voor de heel acceptabele bewerking van Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995) werd nog diverse malen door hoofdrolspeler John Travolta gecorrigeerd, zo gaat het verhaal althans.

Travolta nam pas na aandringen van Tarantino, die Travolta's comeback had bewerkstelligd met Pulp Fiction, de rol van cinefiele gangster Chili Palmer op zich. Hij verklaarde in diverse interviews, onder meer in Time Magazine, dat hij herhaaldelijk bij het boek te rade was gegaan voor meer humor en detaillering. En terecht. Schreef Frank bijvoorbeeld: ,,Where's my coat? You better find it. It cost $400'', dan was dat ontleeend aan een veelvoud aan geestige zinswendingen die gelukkig door Travolta werden teruggebracht in het script. ,,You see a black leather jacket, fingertip lenght, has lapels like a suitcoat? You don't, you owe me three seventy-nine. You get the coat back or you give me the three seventy-nine my wife paid for it at Alexander's.'' Waarmee maar eens is bewezen dat minder niet altijd meer is.

De avonturen van Chili Palmer, de crimineel die na een klusje in Hollywood in de filmbiz blijft hangen (en Danny DeVito leert acteren) krijgen volgend jaar een vervolg in Be Cool, waarin Palmer de muziekindustrie leert kennen.

Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995, VS). Veronica, 20.30-22.25u.

    • Dana Linssen