Fraude hypotheek ontdekt

De financiële recherche van de Amsterdamse politie heeft zeven mensen aangehouden die worden verdacht van een omvangrijke hypotheekfraude. Zij zouden bij banken voor ruim acht miljoen gulden aan hypotheken hebben losgekregen.

Onder de verdachten bevinden zich een Amsterdamse makelaar/

taxateur en een assurantiepersoon. De fraude zou zijn gepleegd met behulp van valse werkgeversverklaringen, loonspecificaties en taxatierapporten. Uit het onderzoek van financiële recherche en Economische Controle Dienst bleek dat het de verdachten lukte om voor mensen met een zeer laag inkomen toch een hypotheek te verkrijgen. Zij slaagden er bijvoorbeeld in om voor een koper met een bijstandsuitkering van 1.200 gulden per maand een hypotheek van anderhalve ton te verkijgen. De politie vermoedt dat de makelaar/taxateur in taxatierapporten een te hoge waarde aan de woningen toekende. In het onderzoek werden meer dan veertig verstrekte hypotheken bekeken. Het ging vrijwel altijd om hypotheken voor de aankoop van woningen in Amsterdam.

Bij acht huiszoekingen in Amsterdam, Diemen en Soest nam de politie onder meer een Jaguar, een Mercedes en een grote hoeveelheid sieraden ter waarde van 100.000 gulden in beslag.

In februari van dit jaar veroordeelde de rechtbank in Amsterdam drie personen in een andere omvangrijke hypotheekfraude, de zogenoemde Fortis-zaak. Veertien financiers – waaronder ING, Rabobank en Fortis – werden opgelicht voor in totaal zeven miljoen gulden. Drie van de acht verdachten kregen celstraffen variërend van vijftien tot 21 maanden.