Filalen verdringen zelfstandige winkeliers

De zelfstandige winkelier heeft moeite met het opboksen tegen groot winkelbedrijven. In toenemende mate bepalen filialen of franchisebedrijven het beeld van een winkelstraat. Eenderde van de bedrijven is inmiddels onderdeel van een keten. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal toenemen.

Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Sotatistiek (CBS) en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. De veranderingen zijn volgens het CBS goed zichtbaar bij de drogisterijen. In 1997 was nog maar een derde van het aantal winkels in handen van zelfstandige ondernemers. Zij halen 10 procent van de omzet van de hele drogisterijbranche binnen. Van alle mensen die bij drogisterijen werken, werkt 10 procent bij een zelfstandig bedrijf. (ANP)