Europese juristen helpen Joegoslavië in Den Haag

Joegoslavië laat zich in Den Haag bijstaan door een team van drie bekende Europese juristen: De Brit Ian Brownlie, de Nederlander Paul de Waart en de Belg Eric Suy.

Emeritus hoogleraar Suy doceerde internationaal recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en was adjunct-secretaris-generaal van de VN. Brownlie is hoogleraar internationaal recht aan de universiteit van Oxford.

Brownlie en Suy traden in 1992 op namens Libië in de Lockerbie-affaire. Libië protesteerde bij het Internationaal Gerechtshof tegen de geëiste uitlevering van twee Libische onderdanen die betrokken zouden zijn bij de aanslag in 1988 op een Pan Am-toestel boven het Schotse Lockerbie. Brownlie trad eerder dit jaar in Londen op in de zaak-Pinochet. Hij vertegenwoordigde Amnesty International, nabestaanden van slachtoffers van Pinochets dictatuur en een Britse arts die in Chili is gemarteld.

Emeritus hoogleraar Paul de Waart werd door Joegoslavië benaderd nadat hij de Nederlandse regering in een brief had verweten in te stemmen met de NAVO-luchtacties, terwijl hiervoor geen toestemming was gegeven door de VN-Veiligheidsraad. De Waart bepleitte twee jaar geleden, in zijn afscheidsrede van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat het Internationale Gerechtshof in de toekomst niet alleen geschillen tussen staten, maar ook tussen volken en staten moet behandelen.