Europees Parlement

Het artikel `De Europarlementariërs wilden niet met zich laten sollen' (NRC Handelsblad, 6 mei) geeft een goed inzicht in de onbetrouwbaarheid van `onze' Europese politici. De veel te ruime onkostenregelingen en grote verschillen in salaris zijn gebleven. Deze uitgelezen kans om de geloofwaardigheid van het Europees Parlement te vergroten, is gemist. Voor een instituut dat het vertrouwen van de burger nog moet verdienen is dit politieke zelfmoord. Zelfs de schijn van zakkenvullerij moet nog worden vermeden.

Dat Nederlandse Europarlementariërs zoals Hanja Maij-Weggen tegen het voorstel van een sobere salarisregeling stemden is een schande. Menig politicus staat los van de samenleving. Op straat is vaak de reactie `Europa? Allemaal zakkenvullers' te horen. Als Maij-Weggen met de kiezers zou praten zou ze weten dat ze dit niet kan uitleggen. Ze getuigt bovendien van grote minachting voor haar eigen CDA-achterban.

Het motto `Europa bij de burger brengen' is opnieuw een wassen neus gebleken. Al jaren doen onze Europese politici en bureaucraten er zoveel mogelijk aan om de burger zo ver mogelijk van zich te vervreemden. Een dramatisch lage opkomst in juni zal weer het resultaat zijn.

    • Lijsttrekker de Europese Partij
    • Roel Nieuwenkamp