EU: nieuwe handelsronde WTO drie jaar

De nieuwe ronde van wereldhandelsbesprekingen mag niet langer duren dan drie jaar. Dit zijn de ministers van Handel van de Europese Unie gisteren overeengekomen tijdens informeel overleg in Berlijn. Dit om te voorkomen dat de het overleg net zo lang duurt als de vorige, die ruim zeven jaar duurde.

Voor het ministersoverleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), eind november in Seattle, zijn de EU-ministers nog drie andere doelstellingen overeengekomen: deelnemers moeten het resultaat van de besprekingen als één pakket aanvaarden om te vermijden dat onderwerpen blijven liggen; het overleg moet wereldomvattend zijn en voldoende interessant voor alle WTO-landen; de delegaties moeten vooral besluiten nemen over onderwerpen waarover nu al consensus bestaat, zoals over het belastingvrij invoeren van producten uit ontwikkelingslanden en verbetering van de transparantie binnen de WTO. Vandaag en morgen praat de EU met de VS, Japan en Canada in Tokio over een gemeenschappelijk standpunt bij de komende handelsbesprekingen. (ANP, AFP)