Drie debutanten in hockeyselectie

Bondscoach Maurits Hendriks heeft drie debutanten opgenomen in zijn voorlopige hockeyselectie: doelman Josef Kramer (Oranje Zwart), middenvelder Menno Booij (Bloemendaal) en aanvaller Karel Klaver (Hurley). Kramer en Booij verdienden hun uitverkiezing op basis van een sterk optreden tijdens de play-offs, Klaver kan volgens Hendriks bogen op ,,een overtuigend hoofdklasse-seizoen''.

In de achtienkoppige selectie ontbreken de spelers van Den Bosch. De ploeg van trainer-coach Toon Siepman bereidt zich momenteel voor op het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen, dat over anderhalve week in Terrassa begint. Tegelijkertijd werkt de spelersgroep van Hendriks een oefenstage af in het nabijgelegen Barcelona, ter voorbereiding op het toernooi om de Champions Trophy. In Spanje speelt de selectie twee oefenwedstrijden tegen Canada. Na het Europa-Cuptoernooi maakt Hendriks zijn definitieve selectie bekend.

Teun de Nooijer laat de oefenstage aan zich voorbij gaan. De 23-jarige middenvelder van landskampioen Bloemendaal heeft twee weken rust gekregen. Sinds anderhalf jaar is De Nooijer vrijwel onafgebroken in de weer. Wel van de partij is zijn clubgenoot Remco van Wijk, die zaterdag uitviel met een hamstringblessure in het tweede finaleduel tegen Oranje Zwart. Hendriks beschouwt de aanwezigheid van de aanvaller als een preventieve maatregel.

Ook Bloemendaal-aanvoerder Diederik van Weel ontving een uitnodiging. Vorig jaar viel hij nog af wegens een te hoog vetpercentage. Danny Bree heeft definitief bedankt. De middenvelder van Amsterdam geeft de voorkeur aan zijn maatschappelijke carrière.

Nederland verdedigt van 10 tot en met 20 juni in Brisbane de titel die het vorig najaar won in Lahore. Na de oefenstage in Spanje speelt de wereld- en olympisch kampioen eind mei in Rotterdam nog twee oefeninterlands tegen Engeland.

De voorlopige selectie: Doel: Vogels en Kramer; Verdeding: Van Pelt, Jazet, Lomans, Van Weel en Windt. Middenveld: Booij, Brinkman, Van Heeswijk, Van Rijn en Veen. Aanval: Buma, Eikelboom, Van Esseveldt, Klaver, Van Meer en Van Wijk.