Compaq snijdt diep in distributienetwerk

Computerproducent Compaq heeft zijn Amerikaanse net van distributeurs voor pc's verminderd van veertig naar vier. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De sanering van de distributie betreft de zakelijke markt. Het is de eerste grote verandering sinds het vertrek van topman Eckhard Pfeiffer en financieel topman Earl Mason.

Pfeiffer en Mason vertrokken onder druk, nadat het bedrijf een tegenvallend eerste kwartaal achter de rug had, waarbij verrassend genoeg de helft minder winst werd gehaald dan verwacht. Er is nog geen opvolger voor Pfeiffer bekend.

De vier distributeurs tot wie Compaq zich vanaf 1 augustus zal beperken zijn Inacom Corp., Ingram Micro Inc., Merisel Inc. en Tech Data Corp., oude getrouwen die het Compaq gemakkelijker moeten maken voorraden te schatten. Dat was een van de problemen die als oorzaken werden genoemd van het slechte eerste kwartaal.

Het aandeel kelderde in korte tijd van 51 naar 24 dollar, maar herstelde zich gisteren anderhalve dollar.

Compaq, gevestigd in Houston (Texas), is op de pc-markt in een felle strijd verwikkeld met vooral computerproducent Dell (Texas), dat zijn distributie geheel direct verzorgt. De computers worden pas in elkaar gezet nadat de order is geplaatst.

Compaq probeert dichter bij de klant te komen en de leveringsduur te verkorten door met het verminderde aantal distributeurs samen te werken. Assemblagefaciliteiten van Compaq, die al voor een deel naast die van de distributeurs staan, zullen nu nog nauwer met de distributiebedrijven verbonden zijn. Het nieuwe distributienetwerk gaat vooral dienst doen voor Compaqs zakelijke computerproducten. Voor pc's, zoals de Presario, blijven volgens Compaq de `oude' groothandels en detaillisten in beeld.

Compaq verwacht zijn orders sneller te kunnen leveren en er beter controle over te hebben.

De logistieke verbeteringen weerspiegelen soortgelijke modellen bij IBM en Hewlett-Packard, twee concurrenten die ook streven naar vereenvoudiging en verkorting van het traject bestelling-bezorging.

Analisten zagen de daadkrachtige stap als een teken dat het overgangsteam van Compaq, onder leiding van `oude rot' Ben Rosen, ernst wil maken met een aantal verbeteringen.

Intussen zoekt Compaq verder naar een nieuwe eerste man. Hewlett-Packard en Apple Computer (al drie jaar) doen hetzelfde. De enige namen die circuleren voor de functies zijn George Fischer (Kodak) en Eric Schmidt (Novell).

    • Lucas Ligtenberg