Bestuur Van Leer maakt opties te gelde

De bestuursleden van verpakkingsbedrijf Van Leer hebben hun aandelen en optie-rechten in Van Leer te gelde gemaakt na de koersexplosie van vorige week. Het bestuur zegt daarmee een mogelijke belangenverstrengeling te willen vermijden nu het bedrijf met het Finse Huhtamäki gaat praten over een mogelijke overname.

Onduidelijk is hoeveel geld bestuursvoorzitter Bill de Vlugt en zijn drie medebestuursleden met de transactie hebben verdiend. Er staan volgens het jaarverslag 2 miljoen opties uit voor het bestuur, het senior-management en kaderpersoneel, maar het Midkap-fonds Van Leer is een van de weinige Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dat de uitoefenprijs van de opties niet vermeldt. Van Leer ging in 1996 naar de beurs. Een deel van de opties stamt uit 1995.

De koers van het aandeel Van Leer steeg vorige week woensdag met ruim 50 procent van 17 euro tot 25,70 euro nadat bekend werd dat Huhtamäki bereid is om 28 euro per aandeel te betalen, ofwel een totaal van 2 miljard gulden. De onderhandelingen over dat `bod' beginnen ,,een dezer dagen'', zei een woordvoerder van Van Leer.

De verkopen door de bestuursleden zijn bedoeld om te ,,voorkomen dat er alleen de prijs wordt gelet'', zegt een woordvoerder van het bedrijf. ,,Het gaat om de belangen van alle belanghebbenden.'' Andere belanghebbenden zijn bijvoorbeeld de werknemers en de klanten van het concern.

Van Leer suggereerde vorige week dat ook andere bedrijven dan het Finse Huhtamäki belangstelling zouden kunnen hebben voor Van Leer en mogelijk met een hoger bod komen.

Van Leer maakt verpakkingen voor onder meer de olie-industrie (vaten) en de levensmiddelen-industrie (margarine-kuipjes). De omzet in 1998 was 4,5 miljard gulden, de nettowinst bedroeg 136 miljoen gulden. De Finnen hebben het geld voor een overname beschikbaar, onder meer door de verkoop van hun snoepdivisie aan het voedingsconcern CSM voor 860 miljoen gulden.