Afvalscheidingsinstallatie bij Heerenveen

Afvalsturing Friesland en de bedrijven Grontmij en AVR (Afvalverwerking Rijnmond) gaan een grote afvalscheidingsinstallatie in Oudehaske bij Heerenveen bouwen. De investering bedraagt in het totaal tussen de 60 en 70 miljoen gulden. De totale capaciteit is 230.000 ton afval per jaar.

De nieuwe installatie gaat werk bieden aan dertig mensen. De verwachting is dat de bouw in oktober kan beginnen. Het afval zal volgens een nieuwe methode eerst gescheiden worden en vervolgens gegist. Daardoor wordt een groot percentage opnieuw gebruikt. Dit alles levert volgens een woordvoerder een besparing op tussen de 25 en 40 procent. De nieuwe installatie in Oudehaske heeft ook gevolgen voor de scheidingsinstallatie van de VAM in Wijster. Deze installatie, die gebouwd is om het afval van de vier noordelijke provincies te verwerken, zal in de toekomst het Friese afval moeten missen. (ANP)