60 miljoen dollar voor Cézanne

Een stilleven Paul Cézanne uit circa 1893 heeft gisteravond op een veiling van Sotheby's in New York zestig miljoen dollar, 124 miljoen gulden opgebracht. Het is daarmee het op vier na duurste klassiek moderne schilderij ter wereld. Eerder werd 82 miljoen dollar betaald voor Van Goghs Portret van dokter Gachet, 78 miljoen dollar voor Renoirs Au Moulin de la Galette en 53 miljoen dollar voor De Irissen, eveneens van Van Gogh.

De geveilde Cézanne, Rideau, Cruchon et Compotier (Gordijn, kruik en fruitschaal), laat tegen een grijs-beige achtergrond in vele gradaties van oker, oranje en groen een volle fruitschaal en losliggende vruchten zien. Het doek komt uit de collectie van de in 1982 overleden John Hay Whitney, een ambassadeur, filantroop en uitgever, wiens vrouw Betsey Cushing Whitney in maart overleed. Eerder schonk de weduwe werken van Van Gogh, Matisse en Picasso aan vier grote, Amerikaanse musea.

De resterende vijftig schilderijen en sculpturen uit bezit van het echtpaar brachten gisteren tweemaal zoveel op dan de geschatte waarde, 128 miljoen dollar. Behalve de Cézanne en twee doeken van Picasso, die goed bleken voor bijna zeven en acht miljoen dollar, behoorde een schilderij uit 1884 van Georges Seurat, L'Ile de la Grande Jatte, tot de hoogtepunten. Het kwam voor 35 miljoen dollar onder de hamer, 73 miljoen gulden. (AFP)