Water in Den Haag sputtert altijd tegen

Op de kade staan de stalen bolders, waar de trossen van boten omheen gelegd kunnen worden, keurig op een rijtje. Vanaf de houten bankjes op de wal heeft het publiek een mooi uitzicht. De terrasboot ligt er al ruim een jaar vredig aan de kade tussen Hollands Spoor en de Haagse Hoge School vlak voor grand café Xieje. Bijna alle ingrediënten voor een klein haventje, bovenop een nieuwe parkeergarage, aan de Leeghwaterkade zijn aanwezig. Eén ding ontbreekt er nog maar aan: het Water.

Water en Den Haag. Ze zijn elkaar niet gunstig gezind de laatste tijd. De fontein van computerkunstenaar Peter Struycken aan het Spuiplein, waar het water uit bijna onzichtbare gaatjes uit de vloer moet spuiten, sputtert al jaren tegen. Het water lijkt zich beter thuis te voelen in de kelders van de omliggende winkels en gebouwen. Wordt aan gewerkt.

Even verderop aan de andere kant van het stadhuis ligt de inmiddels beroemde tramtunnel in aanbouw. Wat ze daar absoluut niet konden gebruiken kregen ze er in overvloed. Door een lek stroomde per uur maar liefst 140.000 liter water en zand naar binnen. Besloten werd de tunnelbak maar helemaal vol te storten en ook bij de verdere aanleg onder water af te bouwen. ,,We hebben water tot onze vriend gemaakt'', zei wethouder Meijer (Verkeer en Vervoer) vorige maand toen de oplossing voor de afbouw werd gepresenteerd. Wordt ook aan gewerkt.

In de hofvijver waar vorig jaar een nieuwe fontein werd geïnstalleerd wilde het water ook al niet volledig meewerken. De techniek liet het afweten. Dat was ook al het probleem met de vorige fontein. Tot eind april heeft de nieuwe fontein uit gestaan. Officiële reden: Bevriezingsgevaar. De gemeentewoordvoerder laat afgelopen vrijdag na navraag trots weten: ,,Hij doet het.'' Maar als de plannen die al jaren leven om onder de hofvijver een garage te bouwen werkelijkheid worden, zal de fontein toch weer op non-actief moeten. Wordt over nagedacht.

Bij het haventje achter Hollands Spoor heeft de gemeente alvast geleerd dat de omgekeerde bouwmethode – eerst de garage dan het water – ook niet ideaal is. De garage van Q-park is al tijden open, maar het dak, waar het water voor het haventje in gestort moet worden, is lek. Het dak is zich inmiddels wel als de bodem van een haventje gaan gedragen. De groene algen groeien gestaag door. De eigenaar van grand café Xieje wordt een beetje moedeloos. ,,Het stinkt, het is vies en er gebeurt niets. De huur van de nauwelijks bezochte terrasboot loopt gewoon door en zonder water kan hij niet weg.''

Volgens de gemeente wordt vanaf volgende week begonnen met de reparatiewerkzaamheden. Op 1 juli moet er water staan aan de Leeghwaterkade.

    • Koen Greven