Van Gaal: premier moet niet zeuren

De Spaanse premier kan zich volgens Louis van Gaal beter bezighouden met regeren en niet met voetbal. José Maria Aznar uitte op verkiezingscampagne in Valencia kritiek op de grote clubs in Spanje.

,,Als voetballiefhebber is het moeilijk te begrijpen dat Spanje Europees en wereldkampioen is bij de jeugd en dat de clubs wekelijks negen buitenlanders en slechts twee Spanjaarden opstellen'', zei Aznar.

Van Gaal kon de kritiek van de premier niet waarderen. ,,Hij moet zich bezighouden met zaken die hem aangaan en niet met andere dingen. Hij weet niets van profvoetbal. Hij heeft nooit iets over voetbal gestudeerd. Niets.''

,,Ik praat niet over politiek'', vervolgde de trainer van Barcelona. ,,Maar ik kan er wel in het algemeen over oordelen. Als Aznar een algemene mening heeft geuit dan heeft hij gedeeltelijk gelijk. Het is logisch dat mensen zich afvragen waarom er zoveel buitenlanders spelen. Maar van een wereldkampioen onder de twintig jaar en een Europees kampioen onder de zestien is het een erg grote stap naar de top.''

Het is niet de eerste keer dat een politicus de inzet van de vele buitenlanders, in het geval van Barcelona de Nederlanders, bekritiseert. Jordi Pujol, de premier van de Catalaanse deelregering, ging Aznar voor.

Pujol betreurde het dat bij Barcelona zo weinig Catalanen spelen. Van Gaal reageerde destijds met de woorden: ,,Is Jordi Pujol soms trainer van Barcelona?'' De Nederlandse oefenmeester zorgde voor meer opschudding door Pujol later op een receptie niet de hand te schudden. De trainer had het naar eigen zeggen ,,te druk met handtekeningen uitdelen''. (ANP, AFP)