Staking bij personeel Dordrecht, Rotterdam

Een nieuwe actieweek van gemeenteambtenaren is vandaag ingeluid door het stadsvervoer in Dordrecht met een staking van één dag. Het personeel van de Rotterdamse vervoermaatschappij RET hield van tien tot twee uur een werkonderbreking.

De komende dagen zullen onder andere de Rotterdamse milieudienst ROTEB en het schouwburgpersoneel actie voeren. Morgen staakt het openbaar vervoer in Utrecht. Komende woensdag legt het gemeentelijk vervoersbedrijf in Amsterdam het werk neer, net als de dienst stadstoezicht, zodat er de hele dag geen wielklemmen zullen worden gezet. Ook andere gemeentelijke diensten in de hoofdstad staken de komende dagen. De Amsterdamse brandweer draait vandaag zondagsdiensten. In Apeldoorn, Hengelo, Nijmegen en Kerkrade zijn vandaag korte werkonderbrekingen gehouden. Morgen zijn de gemeenten Ooststellingwerf en De Wolden in het noorden van het land aan de beurt. Verder verzamelen stadsbussen uit het hele land zich morgen in Eindhoven voor een manifestatie.

De acties zijn het gevolg van de vastgelopen CAO-onderhandelingen tussen de bonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Afgelopen vrijdag deed de VNG nog een incidentele loonsverhoging voor 1999 van een kwart procent, bovenop de eerder geboden vijf procent voor de komende twee jaar. Met dit bod hoopte de VNG de dreigende stakingen af te wenden. Volgens de bonden is het nieuwe bod echter ,,een lachertje''. Zij eisen voor dit jaar 4,5 procent.

Tijdens een discussie voor Radio West met onderhandelaar Xander den Uyl van Abvakabo FNV/NOVON nodigde de Eindhovense wethouder Han Scherf, die de onderhandelingen namens de VNG leidt, de bonden nog eens uit om opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Den Uyl maakte echter duidelijk dat de VNG eerst met een nieuw bod moeten komen.

Volgens een lokale woorvoerder van de Abvakabo heeft het publiek in Dordrecht ,,positief'' gereageerd op de staking van vandaag. De stakingsbereidheid onder het personeel is groot, aldus de woordvoerder.