Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de korenwolf (veldhamster) die in Nederland met uitsterven wordt bedreigd. Verder een gesprek met de Israelische vredesactivist Uri Avnery over de komende verkiezingen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over het joodse meisje Edith van Hessen dat drie jaar lang op een adres in Breda ondergedoken zat terwijl haar familie naar concentratiekampen was afgevoerd. In haar dagboek dat nu in boekvorm is verschenen schrijft ze over haar angsten en onzeker bestaan. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de NAVO-blunder die de Chinese ambassade in Belgrado trof, en de opening van het Louis-Paul Boon-jaar in België met een reportage uit Aalst. Ned.3, 22.33-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Rondkomen. Derde aflevering in een informatieve serie over gezinsfinanciën geeft onder andere een gesprek met de ouders van een gezin met negen kinderen die heel creatief met de financiën om moeten gaan. Verder een reportage over speciale regelingen voor mensen met een laag inkomen. Ned.2, 19.30-19.59u.

Urbania. Portret van Roelof Kuiper die sinds twee jaar met een vrachtschuit door de Utrechtse grachten vaart; van Emmy Kooyman die sinds 1990 buschauffeur in Rotterdam is en ten slotte Hilly Timner die directeur is van een stichting die mensen helpt die zich niet meer zelf kunnen redden. Ned.3, 19.56-20.24u.

Kwesties. Een doof echtpaar krijgt een kind. Wat gebeurt er als het kind niet doof zal zijn? Zal het dan voldoende contact hebben met zijn ouders en leert het kind wel normaal praten als de ouders er niet als voorbeeld zijn? Afl.: Erbij horen. Canvas, 21.30-22.15u.

Dokument. Documentaire over het rouwproces van ouders die een kind door zelfmoord hebben verloren. Een moeder wordt gevolgd in een zoektocht naar het waarom, en de manier waarop haar zoon zijn laatste dagen heeft doorgebracht. Ned.1, 22.57-23.42u.

Reputations. Een portret van de man die nooit koning wilde worden, maar die de monarchie behoedde voor de verwoestende praktijken van Edward VIII. Afl.: George VI — The reluctant king. BBC2, 22.30-23.30u.

Panorama. Steeds meer kinderen uit gebroken gezinnen worden door een ouder ontvoerd en mee naar het buitenland genomen. Afl.: Child snatchers. BBC1, 23.00-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Cabaretier Hans Dorrestein over zijn show; acteur Mimoun Oaissa over de rol die hij speelt in het toneelstuk Angst en ellende in het rijk van Kok en een optreden van de Nederlandse groep Deanté. RTL4, 23.30-0.15u.

SPORT

Vals plat. Slotaflevering van een serie over sporters geeft een portret van het 17-jarige aankomend voetbaltalent Daniel Cruz uit Colombia. Hij speelt in de A1, het eerste jeugdelftal van Ajax en hij blijft, want hij heeft onlangs een contract voor vijf jaar getekend. Ned.3, 21.23-22.00u.

MUZIEK

Punk, pop en politiek. Portret van popmanager Alan McGee. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.24-21.23u.

Het uur van de wolf. Op 27 augustus 1967 werd de ontdekker van The Beatles Brian Epstein dood gevonden. Flesjes met barbituraten stonden naast zijn bed. Voor de lijkschouwer was het simpelweg een kwestie van een overdosis. Maar was het zelfmoord? De documentaire You've Got to Hide Your Love Away probeert het mysterie achter zijn dood op te lossen. Ned.3, 23.06-0.21u.

Omnibus. Portret van jazzlegende Louis Armstrong. Behalve muzikaal succes had Armstrong de tijd om te acteren en op te treden als ambassadeur. Afl.: The wonderful world of Louis Armstrong. BBC1, 23.40-0.45u.

Anne-Sophie Mutter: My Year with Beethoven. Vijfde aflevering van de serie over de wereldtournee van de Duitse violiste Anne-Sophie Mutter waarin zij alle vioolsonates van Beethoven speelt. Vanavond de Sonate in C. BBC2, 0.15-1.00u.

FILM

The Postman Always Rings Twice (Bob Rafelson, 1981, VS). Verfilming van James M. Cains bestseller bevat anders dan de vorige drie verfilmingen, waaronder Visconti's Ossessione, onverbloemde seksscènes tussen Jack Nicholson en Jessica Lange, die tussen de bedrijven door een moord op haar man beramen. Zie ook Film-Vooraf. RTL5, 20.30-22.45u., met reclame.

Final Analysis (Phil Joanou, 1992, VS). Freudiaanse orakeltaal in gemankeerde thriller waarin psychiater Richard Gere voor het karretje van Kim Basinger wordt gespannen. Haalde de mosterd bij Hitchcocks Vertigo. Ook met Uma Thurman. RTL4, 21.00-23.15u., met reclame.

Les Braqueuses (Jean-Paul Salomé, 1994, Frankrijk). In plezierige misdaadkomedie proberen vier vrouwelijke bankovervallers de schuld in andermans schoenen te schuiven. ZDF, 22.15-23.45u., nagesynchroniseerd.

Elenya (Steve Gough, 1992, Engeland/Duitsland). In de serie 'Das Kleine Fernsehspiel' geproduceerd drama over vrouw die terugkeert naar haar geboortedorp waar ze als meisje een Duitse piloot verborgen hield. ZDF, 0.30-1.50u., nagesynchroniseerd.

. Pete Kelly's Blues (Jack Webb, 1955, VS). Stemmige misdaadfilm met uitvergrote personages verwierf een cult-status onder jazzliefhebbers. Gangsterbaas terroriseert jazzclub, waar Ella Fitzgerald en Peggy Lee een aantal klassiekers ten gehore brengen. Ook met Jane Mansfield, Janet Leigh, Lee Marvin. BBC1, 0.45-2.20u.

The Ballad of the Sad Café (Simon Callow, 1991, VS/Engeland). Stijf drama waarin 'Southern belle' Vanessa Redgrave het aan de stok krijgt met haar ex-man Keith Carradine, onderwijl aanpappend met een gebochelde dwerg. Gebaseerd op Edward Albee's toneelstuk. ARD, 0.50-2.25u., nagesynchroniseerd.