Samengeknepen billen

Wat een ergernis, pijn aan de oren. Zelfs voor camp is het niet curieus genoeg. Inderdaad de VPRO lijkt nergens op. Nu weer met de cd Schrijvers zingen waarop Nederlandse auteurs in aanwezigheid van publiek twintig populaire en volgens producent Wim Noordhoek `hun favoriete' nummers zingen.

De opnamen werden eerder uitgezonden in de laatste uitzendingen van Music Hall van de jaren '95, '96 en '97, het literaire variété op de dinsdagavond van het Radio 5-programma De Avonden. In de introductie van de deelnemers in het bijgevoegde boekje zegt Noordhoek: ,,(...) Eén keer in je leven met een microfoon in je hand staan, voor een publiek, met een orkest achter je, wachtend op je eerste inzet. Menig schrijver bleek te beschikken over onverwachte, onderbuikse instincten.''

Op een enkele uitzondering na zingen de literatoren en publicisten schaamteloos slecht met barstens veel stembuigingen. Vooral tegen het valse aan. Columnist Jan Mulder, hekeldichter Wim de Bie, Thomas Verbogt en muziekkenner en scheepsarcheoloog Louis Lehmann mogen zelfs met twee nummers hun 'zangprestaties' laten horen.

Absoluut dieptepunt is het bijna zes minuten durende gekweel van auteur en soms ook acteur Don Duyns die met de Bohemian Rhapsody van Queen de uitvoering van Freddie Mercury wil evenaren. Schrijfster Manon Uphoff — `de Madonna van de letteren' zoals ze door Nieuwe Revu wordt genoemd — vertolkt met samengeknepen billen Ac-cent-tchu-ate the positive van Bing Crosby & the Andrew Sisters uit de serie Singing Detective. Thomas Verbogt en Racha Peper zingen met gorgelend keelgeluid het duet One more Dance van Ester en Abraham Ofarim.

De cd heeft af en toe overeenkomsten met het programma De Avonden dat je eveneens tot in de hoogste graad met ergernis kan vervullen. Zoals afgelopen donderdag toen het duo Gijs Groenteman en Teun van der Keuken liedjesschrijver en troubadour Peter Blanker probeerden te interviewen. Het duo kwam niet verder dan een zuigende minachting over Blankers enige grote hit Het is moeilijk bescheiden te blijven van een aantal jaren geleden. Het gesprek met Blanker zou aan kracht hebben gewonnen als ze serieus op kwesties als `de smaak van het grote publiek' waren ingegaan. Nu bleef de show van `Gijs en Teun' minutenlang hangen in lichtzinnig gebabbel.

Gelukkig geven andere onderdelen van het avondprogramma, zoals bijvoorbeeld De Droomhandel op vrijdagavond waarin boeken en films worden besproken, wel de nodige reflectie en nuancering. En natuurlijk de reportages, bijzondere muziekoptredens en interviews met binnen- en buitenlandse schrijvers.

Maar goed, de cd. Is er dan niets goed aan? Dat gaat weer te ver. Behalve de erbarmelijke zang valt het uitstekend spelende Music Hall Orkest op onder leiding van Gert Jan Blom met pianist Jan Robijns, gitarist Ton van Bergeijk en Theo Pieterse op drums. Of het nu om nummers van The Doors, Bob Dylan of Jim Reeves gaat, het orkest triomfeert op alle fronten. Hier past slechts de lofbazuin. Hulde.

Verder moet gezegd worden dat er één nummer is dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is het Afscheidslied van Wim de Bie. Het refrein: Nou het beste, een handdruk, een zoen, we moeten het gauw overdoen; als er wat is laat het weten, we zullen elkaar nooit vergeten, blijft de rest van de dag door je hoofd galmen.

Kopen? Nee, natuurlijk niet, na één keer luisteren weet je genoeg. De jonge en oude schrijvers mogen best blijven zingen maar dan thuis tussen de schuifdeuren, maar liever nog, op het toilet.

De cd kost ƒ35,00 en is te bestellen bij VPRO-publieksservice in Hilversum, giro 44 46 00. De Avonden: Dagelijks van ma. t/m vr. 22.02-24.00u. op Radio 5.

    • Markus Meulmeester