Russische gezant nu naar Peking

De Russische Kosovo-gezant Viktor Tsjernomyrdin is vandaag, na overleg in Bonn en zijn terugkeer naar Moskou, naar Peking gevlogen voor overleg over de Kosovo-crisis. De presidenten Jiang Zemin en Jeltsin bespraken de crisis gisteren telefonisch.

Wat Tsjernomyrdin de Chinese leiders gaat vertellen is niet duidelijk, maar waarnemers gaan ervan uit dat hij zal pleiten voor Chinese medewerking aan een diplomatieke oplossing van de Kosovo-crisis, ondanks het zowel in China als in Rusland als ,,barbaars'' veroordeelde NAVO-bombardement op de Chinese ambassade, zaterdagochtend. China heeft als lid van de Veiligheidsraad met vetorecht een belangrijke rol te spelen als, zoals Tsjernomyrdin hoopt, in VN-verband een oplossing voor de crisis wordt gezocht. De vroegere Russische premier veroordeelde zelf de NAVO-blunder in scherpe termen, maar voegde daaraan toe dat het zoeken naar een diplomatieke oplossing doorgaat.

Jiang bestempelde in zijn gesprek met Jeltsin het NAVO-bombardement als ,,kanonneerbootdiplomatie'' van de Amerikanen. President Clinton betuigde gisteren China zijn spijt en medeleven over ,,de tragische fout''. Maar hij zei ook dat de luchtaanvallen zullen doorgaan tot de Joegoslavische president Miloševic de eisen van de NAVO aanvaardt. Verwijten dat de bombardementen barbaars zijn wees Clinton van de hand. ,,Barbaars is wat de heer Miloševic heeft gedaan. Barbaars is de doelbewuste `etnische zuivering' die hij heeft uitgelokt.''

Tsjernomyrdin sprak gisteren in Bonn met bondskanselier Schröder, de Kosovarenleider Ibrahim Rugova en de pasbenoemde VN-gezant voor Kosovo, de Zweed Carl Bildt. Na afloop besloot Tsjernomyrdin niet als verwacht door te reizen naar Belgrado, maar de ,,nieuwe ideeën'' die hij had gehoord, eerst voor te leggen aan de Russische leiding en, later deze week, aan de Amerikaanse onderminister Strobe Talbott. Hij had de ,,nieuwe omstandigheden'' vanuit Bonn telefonisch voorgelegd aan de Joegoslavische president Miloševic, die daarop positief zou hebben gereageerd. Op de aard van de ,,nieuwe omstandigheden'' ging Tsjernomyrdin niet in.

Ibrahim Rugova zelf pleitte gisteren in het gesprek met Tsjernomyrdin – volgens de laatste – voor autonomie voor Kosovo binnen Joegoslavië en voor ontwapening van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Dat leverde de vorige week door het regime in Belgrado vrijgelaten leider van de Kosovaren een woedend commentaar op van het persbureau van het UÇK. Het liet weten dat het UÇK Rugova niet langer beschouwt als de leider van de Kosovaren. Hij is ,,een instrument'' van het regime in Belgrado en ,,een gezant van Miloševic in diens campagne tegen het Albanese volk, het UÇK en de NAVO''.

De Britse minister van de Strijdkrachten, Doug Henderson, zei gisteren in Londen dat de Serviërs de afgelopen weken in Kosovo 4.500 Albanezen hebben vermoord, dat anderhalf miljoen Kosovaren zijn verdreven en dat 100.000 mannen in de militaire leeftijd worden vermist. Vijfhonderd dorpen zouden geheel of ten dele zijn verwoest. Dat zou uit `rapporten' zijn gebleken.

De NAVO heeft sinds de kostbare blunder van zaterdagochtend de bombardementen op doelen in Joegoslavië vooral geconcentreerd op telecommunicatie, wegen en bruggen en de grote steden gespaard. Toch vielen er ook bommen op steden als Niš en Kragujevac. In Niš raakte het Griekse consulaat beschadigd. Bij een bombardement op een brug in Centraal-Servië raakten vier Roemeense journalisten gewond. (Reuters, AFP, AP)