Prodi: zeker eigen leger voor Europa

Het is ,,onvermijdelijk'' dat Europa een eigen leger krijgt. Dat heeft Romano Prodi, aankomend voorzitter van de Europese Commissie, gisteren gezegd in een vraaggesprek met de BBC.

Hij noemde een zelfstandig leger onder Europese vlag en Europees bevel weliswaar ,,jaren en jaren weg'', maar ook een ,,logisch vervolg een gemeenschappelijke Europese defensiepolitiek''. Het alternatief is dat Europa ,,in de nieuwe wereldgeschiedenis wordt gemarginaliseerd'', aldus de Italiaanse oud-premier, die eind maart is voorgedragen als opvolger van Jacques Santer op de hoogste EU-post.

Prodi's vraaggesprek komt op een ongelukkig moment voor de Britse premier Tony Blair in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 10 juni. ,,Wat ons betreft is er geen sprake van een Europees leger'', aldus een woordvoerder van premier Blair. ,,Wij beschouwen de NAVO als hoeksteen van de Europese defensie.'' Blair, een pleitbezorger van Prodi's benoeming, heeft weliswaar geopperd om de ,,Europese defensie-identiteit'' te versterken, maar niet buiten de NAVO om.

Prodi's uitlatingen zijn koren op de molen van Eurosceptische leden binnen de Conservatieve Partij die het idee van een Europees leger beschouwen als een nieuwe stap op weg naar een federaal Europa onder een `superbestuur' in Brussel.

Partijleider William Hague staat onder zware druk van zijn rechterflank om zich krachtiger uit te spreken tegen Britse deelname aan de gemeenschappelijke munt. Gesterkt door de winst voor zijn partij tijdens de lokale verkiezingen van vorige week zei hij gisteren ook bij de Europese verkiezingen stemmen te willen aantrekken van kiezers ,,die normaal Labour of Liberal Democrats stemmen, maar het met ons eens zijn over Europa.''