Politie Limburg: bewaken ambassade is niet erg efficiënt

De politieregio's Limburg Zuid en Groningen willen stoppen met het leveren van bijstand voor de bewaking van ambassades in Den Haag.

Door de lange reistijden is het volgens de korpschefs H. Mostert en B. Welten niet efficiënt om agenten uit Zuid-Limburg of Groningen in Den Haag in te zetten. Op verzoek van Mostert praat de raad van hoofdcommissarissen er binnenkort over. Sinds de oorlog in Kosovo worden de ambassades van landen die betrokken zijn bij de aanvallen van de NAVO bewaakt. Daarvoor moeten alle korpsen in het land ME'ers leveren.

Een woordvoerder van de politie Limburg Zuid: ,,Als wij twintig agenten acht uur inzetten in Den Haag kost ons dat zestien uur per persoon. De heen- en terugreis nemen immers ook acht uur in beslag. Dat zijn overuren. Die agenten kunnen bovendien volgens de werktijdenregels na zestien uur aaneengesloten dienst niet meteen ingezet worden. Dat levert weer moeilijkheden op met het samenstellen van roosters."

Het korps in Groningen kent dezelfde problemen, laat een woordvoerder weten. ,,Wij zijn zelf méér tijd kwijt aan reizen dan dat er in Den Haag feitelijk gewerkt wordt.'' Beide regio's hebben afgelopen maand al enkele keren tussen de 20 en 40 ME'ers geleverd.

Mostert, die ook steun krijgt van zijn collega B. van Baarle van de politie Limburg Noord, heeft zijn collega J. Wiarda van het korps Haaglanden voorgesteld om de inzet van Limburgse ME'ers voor bewakingstaken te stoppen. Het geld dat de politieregio Limburg Zuid van het Rijk krijgt voor de bijstand kan dan worden overgeheveld naar Haaglanden. Met dat geld kan Wiarda in de regio bijstand inhuren. ,,Wiarda vindt het voorstel bespreekbaar'', aldus de woordvoerder van de politie Limburg Zuid.