Oppermachtig Willem II na zege Europa in

Bij Willem II mogen ze eindelijk openlijk praten over de Champions League. Het eerste doel, Europees voetbal, is na de overtuigende 4-1 zege op MVV bereikt. De ploeg van de succesvolle Co Adriaanse heeft uit de resterende twee duels – Cambuur uit en FC Twente thuis – aan één overwinning genoeg om achter kampioen Feyenoord op de tweede plaats te eindigen en een rechtstreekse plaats in de Champions League te bemachtigen.

Willem II was zaterdagavond oppermachtig tegen MVV. De verlossende voorsprong werd toch pas in de 22ste minuut verkregen. Bombarda maakte het doelpunt. De Argentijn leek voor rust ook 2-0 te maken, maar het was de Maastrichtse verdediger Plum die de laatste trap tegen de bal gaf. Invaller Valk maakte vlak na rust de derde treffer. De middenvelder was al de twaalfde wisselspeler die dit seizoen voor Willem II scoorde. De Jong deed vanaf de stip iets terug voor MVV, maar Ramzi bracht de marge weer op drie: eindstand 4-1.

Achter Willem II (62 punten) strijden Vitesse (58), PSV (55), Roda JC (54), Ajax (53) en Heerenveen (53) om de resterende Europese tickets. De nummer drie plaatst zich voor de voorronde van de Champions League, de nummers vier en vijf voor het UEFA-Cuptoernooi. Roda verzuimde zaterdag voorbij PSV naar de vierde plaats te klimmen. De Limburgse club miste bij Heerenveen een groot aantal kansen. Uiteindelijk mocht Roda blij zijn met een punt. Samardzic leek met zijn doelpunt in de tweede helft, na een fout van Vrede, Heerenveen de onverdiende winst te gaan bezorgen (2-1). Veteraan Van de Luer kwam vlak voor tijd alleen voor doelman Vonk en zorgde koelbloedig voor de gelijkmaker.

Ajax heeft na de zege van gisteravond bij De Graafschap (3-1) één punt minder dan Roda en behoudt nog de mogelijkheid zich via de competitie voor Europees voetbal te plaatsen. Dat kan ook via de finale van het bekertoernooi, donderdag in Rotterdam tegen Fortuna. Ajax kwam in Doetinchem met 1-0 achter door een strafschop van Godee. Na rust speelde de Amsterdamse ploeg feller en scoorde drie keer. Sibon, Melchiot en invaller Hoekstra maakten de doelpunten.

Roda heeft één wedstrijd minder gespeeld dan de concurrenten. Woensdag speelt de ploeg in Kerkrade een inhaalwedstrijd tegen Feyenoord. Verder treedt Roda nog aan tegen FC Utrecht (thuis) en RKC (uit). De programma's van de andere Europese kandidaten zijn: Vitesse: De Graafschap (thuis) en Feyenoord (uit); PSV: AZ (thuis) en FC Utrecht (uit); Ajax: RKC (thuis) en NAC (uit). Heerenveen: MVV (uit) en Sparta (thuis).

Feyenoord bleef twaalf punten voor op Willem II. De kampioen herstelde zich gisteren van de 6-0 nederlaag bij Ajax met een thuiszege op FC Twente (3-1). Bij Feyenoord ontbraken de vaste krachten Bosvelt, Van Gobbel, Van Wonderen, Kalou en Cruz wegens blessures en schorsingen. Spits Cruz werd wel uitgenodigd voor de selectie van het Argentijnse nationale elftal. Zijn vervanger Kornejev gaf gistermiddag tegen Twente de pass waaruit Paauwe voor 1-0 zorgde. Cairo en Tomasson maakten de andere twee Feyenoord-doelpunten.

RKC is goed op weg om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Na de zege van NAC op Sparta was de Waalwijkse ploeg zaterdag op de laatste plaats terechtgekomen. Dat werd een dag later rechtgezet. RKC won met 4-1 van het ongeïnspireerde Cambuur, doelman De Ron scoorde voor de Friezen. Lanckohr maakte uit een onmogelijke hoek de derde treffer van de thuisploeg. RKC heeft nu al zeven wedstrijden geen nederlaag geleden. Toch is de ploeg van trainer Martin Jol nog niet zeker van de nacompetitie. Met nog twee wedstrijden te spelen is de voorsprong op nummer zeventien Sparta twee punten en op nummer laatst NAC drie. ,,We zijn afhankelijk van andere ploegen. Wat er ook gebeurt, we hebben er zelf alles aan gedaan'', zei Jol.

RKC heeft nog een zwaar programma met wedstrijden tegen Ajax (uit) en Roda JC (thuis). Sparta ontvangt bekerfinalist Fortuna en moet nog bij Heerenveen op bezoek. De resterende twee duels van NAC zijn FC Twente (uit) en Ajax (thuis).