Opnieuw doden bij geweld van milities in Oost-Timor

Pro-Indonesische milities en aanhangers van onafhankelijkheid zijn vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag slaags geraakt in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor. Bij het jongste gevechten zijn zeker twee mensen gedood en twee ernstig gewond geraakt.

De nieuwe uitbarsting van geweld in de omstreden voormalige Portugese kolonie volgt nadat vorige week een akkoord werd gesloten tussen Indonesië en Portugal over een volkspeiling op 8 augustus. Daarin mag de bevolking van Oost-Timor, dat in 1976 door Jakarta werd geannexeerd, zich uitspreken over de vraag of zij een vorm van uitgebreide autonomie wenst. Wanneer de Oost-Timorezen dit weigeren, zo heeft president B.J. Habibie toegezegd, zou het gebiedsdeel per 1 januari 2000 onafhankelijk worden van Indonesië.

Als onderdeel van het akkoord tussen Indonesië en Portugal zal een 250 tot 300 man sterke politiemacht van de Verenigde Naties naar Oost-Timor gezonden worden, om ervoor te zorgen dat de stemming ,,veilig, open en eerlijk'' plaats heeft. De afgelopen maanden zaaien geweldadige pro-Indonesische milities paniek door terreur en intimidaties. Volgens voorstanders van onafhankelijkheid genieten deze milities de steun van het Indonesische leger.

Het afgelopen weekeinde arriveerde in Dili een 12 man tellende delegatie van de VN, die de veiligheidssituatie moet onderzoeken. Aanhangers van onafhankelijkheid gingen vanochtend de straat op omdat zij verwachtten dat de VN-politiemensen zouden arriveren. Ooggetuigen meldden dat de hele dag in verschillende delen van de stad Dili schoten te horen waren. Gewapende milities reden met vrachtwagens naar de centrale markt van de stad waar gisteren ook gevochten werd. Gisteren werd een student die een groepje buitenlandse journalisten trachtte te beschermen, doodgeschoten. Ook vandaag werden journalisten met stenen bekogeld of weggejaagd.

Nobelprijswinnaar bisschop Carlos Belo zei vandaag dat een eerlijke stemming onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is. Volgens hem is ,,het noodzakelijk om eerst alle milities en vrijheidsstrijders te ontwapenen en dan een verzoeningsdialoog te houden.''