Murdoch aast nu op voetbal in Duitsland

Mediagigant Rupert Murdoch is op weg het Duitse televisielandschap ingrijpend te veranderen. De in Australië geboren Murdoch aast op de uitzendrechten van de Duitse voetbalcompetitie. De particuliere zender TM3 uit München, waarin Murdoch 66 procent van de aandelen heeft, zette eerder de televisiereus RTL buiten spel met de aankoop van de rechten van de Europese Champions League ter waarde van 850 miljoen mark. Nu wil Murdochs televisiezender de uitzendrechten van de Bundesliga in handen zien te krijgen.

Deze zijn tot juni volgend jaar nog van SAT I, het tweede recht heeft Leo Kirchs pay-tv-zender Premiere/DF1. ,,Natuurlijk zijn we geïnteresseerd in de rechten van de Bundesliga'', verklaarde Herbert Kloiber van TM3 gisteren tegenover Bild am Sonntag. Het Bertelsmann-concern, aandeelhouder in RTL's Champions Leage, onderzoekt of het juridische stappen kan ondernemen tegen de Europese voetbalorganisatie UEFA, die Murdochs actie mogelijk zou maken. Eerder al wees een rechtbank in Nyon (Zwitserland) een verzoek van RTL af, om haar rechten te herbevestigen.

In Amerika blijkt hoe Murdoch te werk gaat bij het verkrijgen van voetbalrechten. Daar waren de uitzendrechten van de nationale sport American Football vast in handen van gevestigde zenders, totdat de Australische mediamagnaat ze voor zijn Fox opkocht en van de concurrentie ook het vakkundig personeel verwierf. Fox hoort intussen tot de grote Amerikaanse zendstations.