Moordend metaal

,,Ieders hart brak bij het zien van de Chinezen die de ambassade werden uitgedragen, terwijl ze met hun melodische stemmen om hun vrienden en familie riepen'', meldde gisteren gepensioneerd journaliste Ivanka Besevic (73) vanuit Belgrado. ,,De anders altijd zo gereserveerde Chinezen publiekelijk te zien huilen als kinderen maakte het nog schrijnender. Al onze maskers vallen af bij deze uitbarsting van moordend metaal. (...) Onze vrienden in Novi Belgrado zagen de aanslag vanuit hun raam, 50 meter van de ambassade, nog dichterbij dan het geraakte hotel. Hun huis lag onder de stukken beton, steen en ander puin. Godzijdank waren hun dochter en haar baby, die al een raketaanval overleefden, niet thuis.'' (www.keepfaith.com)

Als ik iemand zie die ik wil fotograferen dan loop ik eerst door, maar dan loop ik snel terug. Haar moeder deed gelukkig heel aardig en Nina is inderdaad zeven. Ze wonen in een heel groot huis, een soort kraakpand. 's Avonds heb ik de foto's meteen ontwikkeld en ze zijn heel mooi. Het voelt als een leuk verjaardagscadeautje.

Dit is een fragment van `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op de website van NRC Handelsblad: www.nrc.nl