Mogelijke fusie Chevron-Texaco

De Amerikaanse oliemaatschappijen Chevron en Texaco zijn volgens Amerikaanse analisten in gesprek over een mogelijke fusie. Met het samengaan van de twee olieconcerns zou naar schatting 42 miljard dollar (85,6 miljard gulden) gemoeid zijn. Beide bedrijven ontkenden afgelopen vrijdag in gesprek te zijn. ,,Dit zijn speculaties en geruchten'', aldus een Texaco woordvoerder. Texaco en Chevron staan respectievelijk derde en vierde op de ranglijst van grootste Amerikaanse olieconcerns. Eerder al fuseerde BP met Amoco en Atlantic Richfield en nam Exxon Mobil over. Analisten zetten vraagtekens bij de voordelen van een fusie tussen Chevron en Texaco omdat beide partijen vooral overlappende activiteiten hebben. Verder heeft Texaco veel onderdelen in joint-ventures ondergebracht. Dat maakt het stroomlijnen en behalen van schaalvoordelen voor de nieuwe combinatie met Chevron moeilijker. (DPA/AFP/AP)