MAKWAYELA

Het straatarme Mozambique is economisch maar ook cultureel altijd sterk afhankelijk geweest van het rijkere Zuid-Afrika met koper-, goud- en diamantmijnen. Mozambikaanse arbeiders brachten niet alleen loon mee naar huis maar ook kennis van de Zuidafrikaanse muziek. Dat bleek al eerder uit de hippe dansmuziek, bijvoorbeeld van de band Ghorwane, en komt nu tot uiting in Makwayela, gevuld met Mozambikaanse a cappella mannenkoren. Wie het zomaar hoort, zou zweren muziek uit Zuid Afrika te horen, ook al door de taalverwantschap. De mannen zingen en stampen hoogstens iets steviger dan Ladysmith Black Mambazo die het genre hier populariseerde. De teksten hebben een hoog opvoedend karakter.

De cd, vergezeld van een zwaar musicologisch essay in het Engels en Portugees, is los te koop maar maakt deel uit van A Viagem dos Sons/ The Journey of Sounds, een 12-delige Portugese box gewijd aan muziek uit de ex-kolonieën, waaronder ook Goa, Sri Lanka en Sumatra.

Makwayela (Tradisom VS09). Distr. Central Distribution

    • Frans van Leeuwen