Koning Co

Co Adriaanse, de trainer van Willem II, lacht iedereen uit. Het is hem wel gegund. Hij heeft een opmerkelijke prestatie geleverd door met een eenvoudige provincieclub de Champions League te bereiken. De Amsterdammer kan vooral een lange neus trekken naar Ajax, dat hem twee jaar geleden niet bekwaam genoeg achtte om de opvolger van Louis van Gaal te worden. Adriaanse zag Morten Olsen komen en trok zijn consequenties. Hij ging naar Tilburg en slaagde erin van een zwalkend elftal een subtopper te maken. Na de vijfde plaats van vorig seizoen lonkt nu zelfs de tweede.

Ajax had na het tijdperk-Van Gaal geen trek in weer een dominante, provocerende trainer. Het bestuur wilde zelf ook een en ander te vertellen hebben. Met Adriaanse als roerganger zou dat een illusie zijn gebleven. Men zocht daarom een kneedbare `passant' en vond hem in Morten Olsen. Diens magere resultaten leidden tot een nieuwe noodsprong: de aanstelling van Jan Wouters. Het eind van het liedje is dat Ajax volgend seizoen in de Champions League ontbreekt. Een blamage voor de club die over aanzienlijk meer financiële middelen beschikt dan alle concurrenten, behalve misschien PSV.

Dat Adriaanse van een `lelijk eendje' in de eredivisie een trotse zwaan heeft gemaakt, is voor menigeen moeilijk te verteren. Johan Cruijff bijvoorbeeld lijkt niet onder de indruk. Op de vraag of voor de ex-trainer van FC Zwolle en FC Den Haag misschien wel een internationale carrière is weggelegd, antwoordde hij kortaf: `Neen, Co past perfect bij Willem II. Laat hij zich daarop maar blijven concentreren.'

De charme van Adriaanse is zijn sterke persoonlijkheid. In tegenstelling tot het merendeel van z'n collega's durft hij keihard te zeggen waar het op staat. Nadat Frank Rijkaard tot bondscoach van het Nederlands elftal was benoemd, zei hij: `Ik vind het onlogisch zo'n belangrijke functie te geven aan iemand die nauwelijks weet wat het trainersvak inhoudt. Frank heeft slechts vier weken ervaring opgedaan als een van de assistenten van Guus Hiddink. Van een gedegen opleiding is in zijn geval absoluut geen sprake geweest. Hoe haalt de KNVB het dan in zijn hoofd hem de teugels van Oranje in handen te geven?'

Het vak is de `wonderdokter' van Willem II heilig. Van het gemak waarmee vooral in Engeland ex-topvoetballers van de ene op de andere dag tot trainers worden bevorderd gruwt hij. Al pakt het in sommige gevallen goed uit. `Het is een misverstand te veronderstellen dat een succesvolle speler automatisch ook als oefenmeester zal slagen', doceert hij.

Het grote werk, de Champions League, lijkt nochtans een brug te ver voor de selectie van Adriaanse. Het afgelopen seizoen werd in de tweede ronde van de UEFA Cup kansloos verloren van Betis Sevilla, de nummer twaalf van Spanje. Pijnlijk was ook de vroege uitschakeling in het KNVB-bekertoernooi door toedoen van FC Zwolle. Op eigen veld gingen de Tilburgers met 2-0 ten onder.

Financieel betekent deelname aan de Champions League echter een fraaie opsteker voor de club die Ajax en PSV een toontje lager doet zingen. Vooral PSV is daar doodziek van. Voorzitter Van Raaij wringt zich in de meest merkwaardige bochten om het dreigende verlies van inkomsten te voorkomen. In zijn wanhoop pleit hij zelfs voor een (uitzichtloze) Benelux-competitie om de tv-markt voor investeerders te vergroten.

Uit de koker van Van Raaij komt ook de recente poging meer geld uit de tv-rechten te halen. De NOS betaalt 35 miljoen per jaar voor het eredivisievoetbal. Rijkelijk veel, maar volgens de PSV'er met dollartekens in de ogen nog te weinig. Daarom wordt een commerciële zender als SBS 6 uitgenodigd met een hoger bod te komen. Terwijl de kwaliteit van het voetbal afneemt, stijgen de pretenties.

    • Ben de Graaf