Jaspers geniet van clubsfeer

Driebander Dick Jaspers stond afgelopen weekeinde aan de basis van de nationale titel voor Heemstede. In de play-offs van het biljartkampioenschap voor clubteams was de ploeg van Jaspers te sterk voor Waalwijk. Na een 6-2 overwinning in Heemstede volgde een 4-4 gelijkspel in Brabant. Bij het team uit Waalwijk staan de Belgen Caudron en Ceulemans onder contract. Bij het team uit Heemstede speelt Jaspers met de Denen Nelin en Carlsen. Van een cultuurkloof was geen spake. ,,We hadden een perfecte sfeer en hebben zeer evenwichtig gespeeld'', zegt oud-wereldkampioen Jaspers.

Hoeveel waarde hecht een individuele sportman aan een collectieve overwinning?

Jaspers: ,,Het ging natuurlijk niet om een wereldkampioenschap. Toch was ik zenuwachtiger dan anders. Ik speelde niet puur voor mezelf, maar ook voor mijn ploeggenoten, mijn sponsors en mijn supporters. Ze waren met 35 man in een bus naar Waalwijk gereisd. Een schitterende ambiance. Na afloop hebben we met z'n allen feest gevierd.''

Jullie sponsor ISMS wordt geleid door de ambitieuze zakenman Ron Abdoelhafiezkhan. Wat vindt u van zijn plannen om een alternatief profcircuit te beginnen in België en Nederland?

,,Ik ben gecharmeerd van zijn plannen. Hij wil de biljartsport beter verkopen, compleet met lichtshows en muziek. Maar ik hoop niet dat Ron conflicten veroorzaakt met de officiële organisatie. Ik heb met beide partijen gesprekken gevoerd en ik werd heen en weer geslingerd door verschillende belangen. We moeten voorkomen dat er weer conflicten komen.''

Volgende maand heeft Heemstede de primeur met een wereldkampioenschap voor vrouwen. Bent u net als sommige andere wereldtoppers gevraagd als scheidsrechter?

,,Ik kan door andere verplichtingen alleen de eerste wedstrijddag arbitreren. Maar het is een goed initiatief. Biljarten is geen pure mannensport. We moeten de jeugd enthousiast maken en waarom zouden we dan geen acht mooie en talentvolle vrouwen in de strijd gooien?''