Internationale beurzen

LONDEN

De FTSE-index in Londen opende vanmorgen één punt hoger, maar leverde de winst in de loop van de ochtend snel weer in. Tegen het middaguur stond de FTSE 0,4 procent lager op 6334 punten. De koers van de Bankholding HSBC daalde 1,2 procent naar aanleiding van de overname van het Amerikaanse Republic New York voor 10,3 milard dollar. Het record van de Jow Jones Index afgelopen vrijdag en een aantal positieve bedrijfsresultaten zorgden voor een positieve impuls. De zorgen over de verslechterde situatie in Joegoslavië naar aanleiding van het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado en de gestegen obligatiekoersen in de VS drukten de koersen.

FRANKFURT

De DAX-index in Frankfurt had vanmorgen het meest te leiden onder de opgelopen spanning op de Balkan. Frankfurt opende met een kleine winst maar raakte die in de loop van de ochtend snel weer kwijt. Aan het eind van de ochtend was de DAX 1,5 procent gedaald tot 5219 punten. Ook de banken werden meegesleept door de onzekerheid over de ontwikkelingen in Joegoslavië. Ondanks hoge omzetten daalde het aandeel Deutsche Bank met 0,6 procent. Het chemieconcern Degussa-Huels leverde na een winstwaarschuwing drie procent in

PARIJS

In Parijs waren de olie-fondsen zeer in trek. Elf Aquitaine opende 1,4 procent hoger naar aanleiding van de geruchten over een fusie tussen Texaco en Chevron. De CAC-index, die vorige week aanzienlijk verlies leed, bleef ondanks de populariteit van de olie-aandelen aan het eind van de ochtend onveranderd op 4289.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag iets hoger gesloten. De Nikkei-index eindigde op 16.977,01 en dat is 30,39 punten (0,2 procent) hoger dan afgelopen vrijdag.

De stijging werd toegeschreven aan het record dat de effectenbeurs van New York eind vorige week wist te bereiken. Hongkong was halverwege de handel 0,4 procent hoger. De beleggers gingen omzichtig te werk wegens de spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

De Chinese aandelenbeurs van Shanghai reageerde negatief op het bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado. De B-index daalde met 5,43 procent.