Heffing op werk in deeltijd kost Duitsland banen

In de Bondsrepubliek staan minimaal 800.000 banen op de tocht, omdat de regering-Schröder deeltijdwerk extra heeft belast. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse Vereniging van Kamers van Koophandel, dat vandaag is gepubliceerd. Vaklieden rekenen op een verlies van 1 miljoen banen. Dat zou de werkloosheid, die met bijna 4,5 miljoen al fors is, aanzienlijk doen oplopen.

Sinds 1 april heeft de rood-groene regering een wet in werking laten treden, waardoor lage-lonen-banen dermate zwaar worden belast dat ze voor werknemers en werkgevers niet meer aantrekkelijk zijn. Het gaat om de zogenaamde 630-mark-banen. Tot 1 april van dit jaar betaalden werkgevers voor een baan tot 630 mark per maand slechts een lage belasting en geen sociale premies. Op deze wijze wilde de vorige regering part-time werk bevorderen. Werkgevers kunnen zo snel en flexibel personeel inhuren. Werknemers kunnen op deze wijze op makkelijke wijze iets extra's verdienen.

Vooral studenten, alleenstaande moeders, gepensioneerden en nieuwkomers op de arbeidsmarkt hebben profijt van een 630-mark-baan, omdat ze op legale wijze iets kunnen bijverdienen.

De SPD en de vakbonden was deze regeling al jaren een doorn in het oog, omdat over deze banen geen sociale verzekeringspremies worden geheven. Volgens vakbonden is er sprake van een `wildgroei'. Werkgevers zijn deze regeling steeds meer gaan inzetten als zogenaamde `serieuze' banen. Geschat wordt dat in deze sector miljoenen mensen werken. Steeds meer bedrijven stellen personeel aan via een 630-mark-job, om zo de premies te ontlopen. Het officiële cijfer van deeltijdwerk blijft derhalve met 15 procent laag.

Toen de SPD aan de macht kwam, was dan ook een van de eerste maatregelen het afschaffen van de 630-mark-jobs ondanks de hevige protesten van de oppositie en het bedrijfsleven. Maar sinds de wet op 1 april in werking is getreden, regent het protesten van ondernemers tegen de regeling. Restaurants, cafés, zangkoren, schoonmaakbedrijven, theaterverenigingen, orkesten, bouwbedrijven zien hun toekomst bedreigd.

De Kamers van Koophandel, die 7.700 ondernemingen ondervroegen, noemen de gevolgen van de wet ,,dramatisch''. De vereniging rekent erop dat 40 procent van deze lage-lonen-banen verloren gaat als de regering de wet niet intrekt. Kleinere ondernemingen met minder dan 20 personeelsleden verwachten dat de helft niet overleeft.

Alleen al in de hotel- en restaurantsector wordt erop gerekend dat 200.000 hulpkrachten door de nieuwe wet wegvallen. De detailhandel verwacht een verlies van 150.000 banen. De Duitse sportbond gaat er vanuit dat de verenigingen 150.000 medewerkers zullen moeten ontslaan. In de taxi-branche wordt een verlies van 40.000 man verwacht. In de ambachtssector lopen 265.000 banen gevaar. Volgens officiële statistieken zijn er in Duitsland 2,2 miljoen 630-mark-jobs. Aangezien veel werknemers twee of drie van dergelijke banen naast elkaar hebben is het werkelijke aantal veel hoger.

    • Michèle de Waard