Geen impuls Damrak uit VS

Terwijl Wall Street afgelopen vrijdag een nieuw record vestigde blijft het kwakkelen op het Damrak. Ook vanochtend slaagde de Amsterdamse beurs er niet in zich op te trekken aan de Amerikaanse ontwikkelingen, die al maanden positief zijn. De AEX opende aanvankelijk met een klein plusje, maar belandde in de loop van de ochtend in de min. Na het middaguur noteerde de index 6,63 punten lager op 559,31

Aan bedrijvennieuws was er vanochtend desondanks geen gebrek. Het akkoord over de overname van NIB door de pensioenfondsen PGGM en ABP bracht de bank een flink hogere notering. NIB won ruim een euro op 32,45, nog altijd bijna een halve euro onder het definitieve bod.

KLM was vanochtend de hoogste stijger op Beursplein 5. Het fonds won bijna 3 procent en belandde op 30,50 euro. De winst was te danken aan de aankondiging dat Alitalia volledig wordt geïntegreerd met KLM en zijn Amerikaanse partner Northwest Airlines.

Het handelsconcern Buhrmann was de grootste daler. De koers zakte 65 eurocent naar 16,65, bijna 4 procent lager. Buhrmann presenteerde afgelopen vrijdag relatief mooie kwartaalcijfers. Analisten verwachten echter dat Buhrmann de goede resultaten van het eerste kwartaal de rest van het jaar niet kan handhaven.

Philips mocht een plusje noteren op het nieuws dat het concern het Amerikaanse VCS aankoopt. Met deze jongste acquisitie wil Philips zich verder versterken op het gebied van spraakherkenning. Het elektronicaconcern won bijna een euro op 81,65, een stijging van ruim 1 procent.

Koninklijke Olie, ABN Amro en TPG gingen vandaag ex-dividend, waardoor hun koersen terrein moesten prijsgeven. De koersdaling van de grote drie, die relatief zwaar op in de index op het Damrak meewegen, had zijn weerslag op de AEX-index