Franse justitie ondervraagt nog 51 sporters

In verband met een grootschalig dopingonderzoek heeft de Franse justitie twee wielrenners, een advocaat en een paardenfokker in staat van beschuldiging gesteld. De komende dagen zullen zich nog 33 wielrenners en achttien andere sporters, onder wie enkele voetballers, bij justitie moeten verantwoorden.

Philippe Gaumont, twee jaar geleden winnaar van Gent-Wevelgem, wordt verdacht van handel in verboden middelen. De Franse knecht van de Belgische toprenner Frank Vandenbroucke werd afgelopen weekeinde met zijn landgenoot Yvon Ledanois in staat van beschuldiging gesteld. Gaumont werd twee keer betrapt op het gebruik van anabolen steroïden. ,,Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat we geen criminelen of drugsdealers zijn'', verklaarde Gaumont gisteren na zijn voorlopige vrijlating.

Vandenbroucke blijft ontkennen dat hij doping heeft gebruikt of verhandeld. De leider in het wereldbekerklassement werd eind vorige week verhoord door de Franse justitie. Volgens zijn vader zijn alle dopinggeruchten vals. ,,Frank heeft me gebeld en gezegd dat hij nooit stimulantia heeft gebruikt'', aldus Jacques Vandenbroucke. De mecnicien van de Belgische wielerploeg Lotto treedt op als woordvoerder van zijn zoon. ,,Frank valt niets te verwijten. Hij heeft in Gaumont alleen een verkeerde vriend uitgekozen.''

Een Franse en een Belgische krant berichtten zaterdag dat Vandenbroucke tegenover justitie zou hebben toegegeven dat hij vorige maand voor de klassieker Parijs-Roubaix doping zou hebben gebruikt. Een woordvoerder van justitie liet vervolgens weten dat die berichten onjuist waren. Vandenbroucke werd vrijdag door Franse rechercheurs opgepakt tijdens de Vierdaagse van Duinkerken. Na ondervraging mocht hij naar zijn huis in Wallonië. Om de pers te ontlopen koos hij voor een onderduikadres in Frankrijk.

De naam van Vandenbroucke wordt in verband gebracht met de Franse paardenfokker Bernard Sainz, die afgelopen donderdag op heterdaad werd betrapt tijdens een transactie van een onbekend product. Sainz, bijgenaamd Docteur Mabuse, is een verdachte persoon in het wielermilieu. Hij verstrekt medicijnen aan het merendeel van de renners. Volgens Franse bronnen zou Vandenbroucke onlangs een bedrag van 15.000 gulden hebben overgemaakt op de bankrekening van Sainz, die in voorlopige hechtenis zit.

Vandenbroucke onderhoudt ook zakelijke contacten met de Franse advocaat Bertrand Lavelot. Deze jurist werd donderdag meegenomen voor verhoor. Bij huiszoekingen hebben Franse rechercheurs vorige week spuiten, handleidingen en verboden producten aangetroffen in de woning van Lavelot. Zijn vrouw is apotheker. Lavelot zit net als zijn compagnon Sainz opgesloten in een huis van bewaring in Parijs.

Advocaat Lavelot werd donderdag gelijktijdig aangehouden met Lionel Virenque. Hij is zaakwaarnemer van zijn broer, de wielrenner Richard Virenque, en was naar eigen zeggen als zodanig op bezoek bij Lavelot. ,,Ik was op het verkeerde tijdstip aanwezig op de verkeerde plek'', sprak Lionel Virenque na zijn vrijlating. Richard Virenque wordt in verband gebracht met de grootschalige dopingzaak bij de ploeg Festina.

Lavelot was vorig jaar ook juridisch pleitbezorger van de wielerploeg TVM, nadat in een materiaalwagen van de Nederlandse sponsor 104 ampullen EPO waren aangetroffen. Manager Cees Priem van TVM was gisteren verrast door de aanhouding van zijn Franse advocaat. ,,Ik kan niet geloven dat Lavelot iets verkeerds heeft gedaan.''