Dansversie van schilderijen Hopper is een routineklus

Park Entrance C van Jakop Ahlbom en Andra Perrin is er een van dertien in een dozijn. En toch is het een compliment want beiden studeerden vorig jaar af aan respectievelijk de mime- en de dansopleiding in Amsterdam. Dan hoor je eigenlijk een voorstelling te maken die jong is, een tikkeltje onevenwichtig en liefst veelbelovend, maar de Zweed en de Française hebben met Park Entrance C een, voor een gevestigd gezelschap, routineklus afgeleverd.

De choreografie is geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper, wiens obsessie met zonlicht en passie voor de trivialiteit van de eenzaamheid inmiddels tot het algemeen cultuurgoed gerekend kunnen worden. Zijn beroemdste schilderij Nighthawks uit 1942 hangt als miljoenenreproductie in de rekken van Ikea. De figuren die Hopper schilderde zouden moeten rondlopen in de dansversie van zijn werk, maar van eenzaamheid of contactloosheid is bij Ahlbom en Perrin absoluut geen sprake. Op de drie parkbanken kruipen en springen, glijden en trillen de vijf dansers wat af. Als ze al alleen op toneel zijn duurt dat niet lang. Op de vrolijke musetteklanken rennen ze de coulissen uit, bewegen samen wat, om de coulissen vervolgens weer in te dansen. Weinig Hopperiaans en met het licht gebeurt ook al niets wat op Hopper duidt.

Bron van inspiratie is eerder het Hans Hof Ensemble dat met mimevoorstellingen als In antwoord op uw schrijven en Höhenluft erg succesvol is. Het microscopisch uitvergroten van dagelijkse bewegingen, zoals het aan tafel gaan zitten van een verveeld paar, wordt door Ahlbom en Perrin duidelijk geparafraseerd. Het levert een enkel mooi moment, van herkenning, op.

Choreografisch heeft Park Entrance C het nodige vakmanschap in huis. Een solo gaat vloeiend over in synchroon groepswerk en dynamiek wordt afgewisseld met wat rust op het parkpleintje. De bewegingen zijn daarentegen weer benedenmaats en meestal ronduit lelijk. Aan de dansers ligt het niet, maar armen en benen zwaaien willekeurige kanten uit. De inbreng van de mime staat wat dat betreft op een wat hoger niveau.

Voorstelling: Park Entrance C. Choreografie: Jakop Ahlbom en Andra Perrin, in opdracht van het Prins Bernhard Fonds. Gezien op 6 mei in het Korzo-theater in Den Haag. Veem Theater Amsterdam: 20 t/m 30 mei. Inl. (070) 363 75 40

    • Ingrid van Frankenhuyzen