COTTAGE PIE

Volgens vakbladen is Londen tegenwoordig een culinair lustoord. Eerst proeven, dan geloven. Al lang geleden heb ik me aangewend om in Londen te gaan eten op tot voor kort een van de weinige plekken waar goed voedsel valt te vinden: de pub. Onlangs bezocht ik de stad weer en mijn eerste gang was niet naar een van die luid bejubelde restaurants, maar naar de vertrouwde Museum Pub bij het British Museum. De tijden zijn veranderd, zelfs in pubs. Op tafel staan niet meer een mosterdpotje, een olie- en azijnstelletje en een fles ketchup, maar een mand met zakjes in felle kleuren. Het helgele exemplaar bevat English mustard, het roodbruine malt vinegar (voor bij de vis en de frites), het gifgroene romige slasaus en het blauwe pittige tartare sauce. Vroeger werden de porties pub grub opgeschept uit grote schalen die op de toog stonden uitgestald. Nu zie je ook eenpersoons ovenschaaltjes die in de magnetron worden gezet. Gelukkig blijft in veel andere opzichten de traditie gehandhaafd en staat op het menu bijvoorbeeld nog steeds cottage pie.

Pel en snipper de ui. Schil de wortel en snijd die in kleine blokjes. Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit daarin de snippers ui drie minuten lang. Bak in diezelfde olie het vlees lichtbruin. Roer de blokjes wortel door het vlees en doe er de jus, tomatenketchup, Worcestershire sauce, tijm en rozemarijn bij. Laat dit alles, onder een deksel, twintig minuten pruttelen. Kook de erwtjes de laatste acht minuten mee. Maak inmiddels aardappelpuree zoals u dat altijd doet. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schep de saus in een ingevette ovenschaal en strijk of spuit daarover de aardappelpuree. Leg op de bovenlaag wat vlokjes boter. Verwarm de oven op 180 graden Celsius en bak daarin de pie in een half uur lichtbruin. Traditioneel worden hier erwtjes bij geserveerd, in sommige pubs groente naar keuze.

    • Annelène van Eijndhoven