Concentratie op valutamarkt fors toegenomen

De concentratie op de internationale valutamarkt is de laatste drie jaar fors toegenomen. Steeds meer omzet komt terecht bij een kleine groep van marktpartijen die zijn geconcentreerd in de belangrijkste financiële centra. Dat blijkt uit het driejaarlijkse onderzoek dat de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) vandaag heeft gepubliceerd. In de BIB werken de centrale banken wereldwijd samen.

De omzetten op de valutamarkt zijn tussen april 1995, toen de voorlaatste meting door de BIB werd verricht, en april vorig jaar wederom toegenomen. Werd in 1995 omgerekend voor 1190 miljard dollar per dag gemiddeld verhandeld, vorig jaar was dat bedrag toegenomen tot 1500 miljard dollar per dag.

Londen bleef het toonaangevende financiële centrum voor de valutahandel, waar bijna een derde van alle transacties wordt verricht. De financiële centra in de Verenigde Staten nemen 18 procent van alle transacties voor hun rekening.

Van de tien grootste marktpartijen ging het marktaandeel in Londen omhoog van 44 procent naar 50 procent. In Parijs nam de concentratie nog sterker toe. Daar houden de tien grootste partijen een marktaandeel van 80 procent.

Bij zeventig procent van alle transacties zijn Amerikaanse dollars betrokken. De euro was, toen de meting werd verricht, nog niet op de financiële markten ingevoerd. Wel kwam vorig jaar ruim 30 procent van alle valutatransacties voor rekening van transacties waarbij Duitse marken zijn betrokken.

De handel in marken vond overigens voor 34 procent plaats in Londen en voor slechts 10 procent in Duitsland. Het `marktaandeel'van Amsterdam in de internationale valutahandel bleef stabiel met 2 procent van het totaal aan mondiale transacties. Ook de derivatenmarkt (termijncontracten, opties en swap-ruilcontracten) is sterk gegroeid.

Eind juni vorig jaar was de onderliggende waarde van effecten, valuta's en leningen waarover derivaten zijn afgesloten gegroeid tot 72.000 miljard dollar, tegen 47.530 miljard dollar drie jaar eerder. De marktwaarde van de derivaten wordt door de BIB geschat op 2.585 miljard dollar, tegen 2.205 miljard dollar in 1995.