Alitalia sluit ook aan bij Northwest in VS

Sinds vandaag is Alitalia volledig aangesloten bij het samenwerkingsverband tussen KLM en zijn Amerikaanse partner Northwest Airlines. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij werkt al met KLM samen maar wordt nu ook een volwaardige partner in de alliantie met de Amerikaanse maatschappij.

De drie maatschappijen stemmen hun transatlantische vluchten op elkaar af en gaan hun vluchten onder dezelfde nummers uitvoeren (code-sharing). Ook krijgen passagiers bonuspunten, ongeacht bij welke maatschappij zij een vlucht hebben geboekt.

Bij het Amerikaanse ministerie van Verkeer is een verzoek ingediend om de nieuwe samenwerkingsvorm te ontheffen van de anti-trustregels. KLM en Northwest hebben al een dergelijke ontheffing voor hun onderlinge samenwerking in 1993.

Met de toetreding van Alitalia krijgt de alliantie van KLM/Northwest een steviger basis. Hoewel de noodzaak tot verdere concentratie hier niet mee ophoudt. Met name Northwest-topman John Dasburg heeft al enkele keren de naam Air France genoemd als mogelijke kandidaat om tot de KLM/Northwest-alliantie toe te treden. Ook het Amerikaanse Continental is in dit verband genoemd.