Absentie Vriesekoop breekt De Treffers op in strijd om landstitel

Zonder Bettine Vriesekoop lijken de tafeltennissters van Schoonderbeek/De Treffers '70 niet in staat de landstitel te prolongeren. Door het overlijden van haar levenspartner ontbreekt de 37-jarige Amsterdamse in de play-offs van de voorjaarscompetitie. Met veel geluk worstelde De Treffers '70 zich in de halve finales langs Heerlen. Zaterdag had het team met Nederlands kampioene Dong Li echter niets in te brengen tegen NAK/Den Helder, waar kopvrouw Elena Timina haar dertigste verjaardag vierde met drie overwinningen.

De Russische verdedigster keerde voor het eerst sinds drie jaar terug naar de club waar ze in 1996 rigoreus aan de kant was gezet. De gedreven Timina toonde zich in Klazienaveen ongenaakbaar in de enkelspelen. Lydia Schoonewille, de nummer 3 van De Treffers, kwam niet verder dan 9 en 10 punten. In een tactisch steekspel tussen twee verdedigsters had ook de Chinese Dong Li geen antwoord op het spel van de Russin: 21-13 en 21-15. Cruciaal was de moeizame zege voor Den Helder in het dubbelspel.

Anderhalve game lang werden Timina en Emily Noor weggespeeld door Dong Li en Diana Bakker. Maar het koppel van De Treffers verspeelde eerst een royale voorsprong in de tweede game en liet in de meeslepende derde reeks op 20-17 nog eens drie matchpoints onbenut. Na de 4-1 overwinning van Den Helder heeft het team van coach Mels Oosterbeek nog één zege nodig om zich te verzekeren van de voorjaarstitel. In dat geval spelen Den Helder en De Treffers een extra wedstrijd om het algehele landskampioenschap. De Drentse ploeg hoopt vurig dat Vriesekoop zich voor dat duel wel beschikbaar stelt.

De tafeltennisclubs uit de eredivisie hebben zich officieel gebundeld in de belangvereniging BVE. Bij de oprichtingsvergadering is de delegatie samengesteld die met de bond NTTB gaat onderhandelen over de competitie. De clubs hebben tot een samenwerking besloten omdat ze vinden dat hun belangen in de huidige situatie onvoldoende worden behartigd. Vooral het onregelmatige verloop van de competitie en de vele wijzigingen in het programma leiden tot ergenis. De leden van BVE willen, in samenwerking met de NTTB, de volledige verantwoording over de organisatie van de liga.