Voetbaltoto 2

Op de voorpagina van de NRC van 8 december 1948 (mijn geboortedag) wordt uitgebreid verslag gedaan van een rapport van ene professor Schuh over de voetbalpools. Prof. Schuh had dit rapport op verzoek van de kantonrechter te Rotterdam opgesteld `in verband met de voetbalpool-affaires'.

Het beantwoordde de vraag of de deelnemers aan een voetbalpool overwegende invloed kunnen uitoefenen op de kansbepaling tot het winnen van een prijs. Het rapport geeft een beschrijving van de voetbaltoto zoals we die ook in Hermans' boek vinden, en het beantwoordt de gestelde vraag kort gezegd als volgt: niet als ze denken gebruik te kunnen maken van een wiskundig systeem, wel als ze verstand van voetbal hebben.

Als de NRC in 1948 al weet heeft van voetbalpool-affaires, dan lijkt mij de kans dat de voetbaltoto in 1951 door Hermans is uitgevonden tamelijk gering.

    • Martin van der Jagt