Voetbaltoto 1

In NRC Handelsblad van 24 april heeft Nico Keuning onder de titel `Het gelijk van W.F. Hermans' betoogd dat Hermans de uitvinder is van de voetbaltoto. Later heeft hij aan de hand van nader onderzoek in de rubriek Ingezonden nog een onderstreept dat één ding zeker is: Hermans is de uitvinder van de voetbaltoto. Het wordt dus tijd om deze fabel uit de wereld te helpen.

Hermans heeft in zijn jonge jaren als geoloog studiereizen gemaakt in Noorwegen. Zijn roman Nooit meer slapen getuigt daarvan. Zelf verhuisde ik in 1951 van Utrecht naar Oslo.

Tipping, de Noorse term voor de voetbaltoto die daar in 1948 was ingevoerd, was er toen een ware rage, zomer en winter: 's zomers met Noorse wedstrijden, 's winters met Britse. Met belangstelling voor sport had het eigenlijk niets te maken, wel met de hoge prijzen. Veel niet-voetballiefhebbers gokten ook in de `tipping'.

Noorwegen had in 1946 al besloten tot invoering van Tipping, naar Zweeds voorbeeld. Volgens mijn encyclopedie, de Noorse tegenhanger van de Winkler Prins werd de toto al in Zweden ingevoerd in 1934.

Eén ding is dus zeker: W.F. Hermans was niet de uitvinder van de voetbaltoto.

    • A.A. de Boer