Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder anderen oud-minster van Economische Zaken Hans Wijers (D66) met een analyse van de toestand van de Nederlandse economie. Ned.3, 12.07-13.04u.

BV De Wereld. Reportage over een aantal kindsoldaten uit Siera Leone die op uitnodiging van Terre des Hommes een tijdje in Nederland verblijven. Ook praat antropoloog en fotograaf Teun Voeten over zijn ervaringen aan de vergeten oorlog die daar nog steeds aan de gang is. Ned.1, 14.16-15.06u.

Netwerk. Reportage over een opzienbarende manier om junks van hun heroïneverslaving af te helpen en de beantwoording komende week van ruim 400 vragen over rekeningrijden door minister Netelenbos. Ned.1, 20.23-20.55u.

Lopende Zaken. In de opslagplaats voor onverwerkbaar chemisch afval op de Maasvlakte zit een scheur. Werknemers moesten in de afgelopen maanden onder onverantwoordelijke omstandigheden een reparatie uitvoeren en werden ziek. Ook aandacht voor de aangifte van ontuchtzaken en een Drents dorp dat verscheurd raakte door een zedenaffaire. Ned.3, 22.10-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Over de toren van Pisa, een van de meest bezochte bouwwerken ter wereld. Het bijzondere aan deze toren is de lange geschiedenis van bouwfouten en mislukte restauraties. Tegenwoordig is de toren voor publiek gesloten wegens een acuut gevaar voor instorting. Ned.1, 18.30-19.28u.

Noorderlicht. Slot van een tweeluik over structuren en constructies van de kunstenaar Kenneth Snelson, de ingenieur Chuck Hoberman en de patholoog Donald Ingber. Alle drie zijn gefascineerd door geometrische principes. Ned.3, 20.00-20.35u.

The Alien Invasion. Een vier uur durende thema-uitzending over tekenen van buitenaards leven. Wetenschappers buigen zich over de vraag hoe waarschijnlijk het is dat ergens in de ruimte intelligente wezens rondwaren. Discovery, 21.00-1.00u.

De Oorlog, de Generaal en de Guerrillero. Reconstructie door journalist Rudie van Meurs van het vredesproces in Guatemala met het verhaal van rebellenleider Rodrigo Asturias en van soldaat – later viersterren-generaal – Julio Balconi. Na langdurige onderhandelingen komt die vrede in 1996 tot stand. Vijf jaar eerder ontmoetten zij elkaar in een hotelkamer in Mexico, waar generaal Balconi guerrillero Asturias vraagt om vrede te sluiten. Ned.3, 21.10-22.10u.

PRAATPROGRAMMA

De Plantage. Gasten zijn de Belgische schrijver Erwin Mortier die onlangs debuteerde met zijn roman Marcel en de fotograaf Kadir van Lohuizen. Ook een discussie over de gevolgen van het kopiëren van cd's voor artiesten en de platenindustrie. De groep Skik treedt op. Ned.3, 17.00-18.00u.

De Tafel van Pam. Onder andere een bespreking van de bundel De vioolspelende Koe en andere Muizenissen van professor Piet Borst. De bundel bevat essays over kanker, evolutie en de menselijke natuur. Net5, 23.00-0.05u.

Een Kwestie van Kiezen. Gesprek met Harry de Winter tot voor kort directeur bij het tv-productiebedrijf IDTV. RTL4, 23.00-23.40u.

Het laatste Oor. Discussie met Hedy d'Ancona, Robin Linschoten en presentator/columnist Theodor Holman over de stelling dat crèches tot criminaliteit leiden. Veronica, 0.05-0.35u.

FILM

. Postman/Youchai (He Jianjun, 1994, China). Sober drama van moedig filmmaker die vanwege het aansnijden van taboe-onderwerpen omstreden is in China – Postman moest het land worden uitgesmokkeld om op het Filmfestival Rotterdam te kunnen draaien. Emotioneel geblokkeerde bewoners van de Chinese `wijk van het eeuwige geluk' worden via hun briefwisselingen bespied door een postbode. Ned.3, 13.04-14.42u.

O.C. & Stiggs (Robert Altman, 1987, VS). Kritische veelfilmer Altman (The Player) laat ook wel eens een steekje vallen, zoals met deze komedie waarin twee pubers het bloed onder de nagels van een makelaar vandaan halen. Lichtpuntje is Dennis Hopper die zijn rol in Apocalypse Now parodieert door een verknipte Vietnam-veteraan te spelen. RTL4, 14.05-16.00u., onderbroken door reclame.

Gray Lady Down (David Greene, 1978, VS). Met spectaculaire special effects aangeklede rampenfilm over een gezonken atoomonderzeeër is geknipt voor de acteur Charlton Heston, die gespecialiseerd is in het spelen van Mannen met een Ruggengraat. In Gray Lady Down is hij uiteraard te zien als doortastende kapitein, in gezelschap van iets mindere goden als David Carradine, Stacy Keach en Christopher Reeve. BBC1, 15.20-17.10u.

Modern Problems (Ken Shapiro, 1981, VS). Kleurloze grollen in Chevy Chase-vehikel met een misplaatste titel, want het woord `modern' is niet van toepassing op deze oudbakken film over een luchtverkeersleider met telekinetische krachten. FOX, 20.00-21.55u., onderbroken door reclame.

. Kramer vs. Kramer (Robert Benton, 1979, VS). Effectieve tranentrekker weet verwarring te zaaien onder de kijker door geen partij te kiezen in echtscheidingsdrama. Dustin Hoffman, Meryl Streep en regisseur Benton ontvingen terecht een Oscar voor deze film die oorspronkelijk door François Truffaut zou worden geregisseerd. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. The Hand that Rocks the Cradle (Curtis Hanson, 1992, VS). Shocker met een ijskoude Rebecca De Mornay als moordlustige kinderjuf, die infiltreert in het leven van een keurig gezin. Hanson zou later weer scoren met de film noir L.A. Confidential. Veronica, 21.05-23.05u., onderbroken door reclame.

. La Mort en Direct (Bertrand Tavernier, Frankrijk/Duitsland, 1979). Voorloper van The Truman Show, waarin een tv-reporter een zieke schrijfster achtervolgt met een weggemoffelde camera zonder dat ze het in de gaten heeft. Met Romy Schneider, Harry Dean Stanton, Harvey Keitel. ZDF, 22.55-0.50u., nagesynchroniseerd.

. Carlito's Way (Brian De Palma, 1993, VS). De Palma en Al Pacino tien jaar na Scarface weer bij elkaar in deze sappige gangstertragedie over een drugsbaron die het rechte pad op wil. Vooral Sean Penn is gedenkwaardig als hyperactieve schuinsmarcheerder met kroespermanent. BBC2, 23.00-1.20u.

. Howards End (James Ivory, 1992, Engeland). Feilloze verfilming van E.M. Forsters roman volgt op genadeloze wijze de leden van drie kakkineuze Britse families aan het begin van deze eeuw. Met drie Oscars: voor Emma Thompson, het scenario en de artdirection. Ook met Anthony Hopkins. ARD, 23.35-1.50u., nagesynchroniseerd.

Alive (Frank Marshall, 1993, VS). Kannibalendrama over een rygby-team wiens vliegtuig in de Andes neerstort, waarna ze over moeten gaan tot het eten van de doden. Waargebeurd en zonder effectbejag in beeld gebracht. BBC1, 23.50-1.50u.

The Last Run (Richard Fleischer, Engeland, 1971). Triest gangsterverhaal met kanon George C. Scott als eenzame crimineel die samen met een ontsnapte gevangene over eindeloze wegen rijdt. Fleischer, die nogal wat kleurrijke avonturenfilms op zijn naam heeft staan (20.000 Leagues under the Sea, Fantastic Voyage), sloeg met deze film een serieuzere toon aan. ARD, 2.00-3.35u., nagesynchroniseerd.