Schenners graven vast in Limburg

De vier scholieren die vorige week op twee kerkhoven in Limburg honderd grafstenen hebben vernield, blijven in de cel. Gisteren heeft de rechter-commissaris in Maastricht hun bewaring met tien dagen verlengd. In die periode moeten de vier een persoonlijkheidsonderzoek ondergaan.

De scholieren, in de leeftijd van vijftien tot achttien jaar, zitten sinds dinsdag in de cel nadat zij zichzelf hadden gemeld bij de politie. De daden van het viertal zijn in verband gebracht met satanisme. De grafstenen hadden teksten en tekens die daarop wezen. Volgens advocaat J. Marchal van een van de verdachten moet het onderzoek duidelijk maken of het gaat om psychische afwijkingen.

Marchal vindt de maatregel van de rechter-commissaris te zwaar. ,,De straf om nog eens tien dagen in een politiecel te moeten zitten, staat niet in verhouding tot het delict. Dat was op geen moment levensbedreigend. Intussen constateer ik wel een overmaat aan publieke aandacht.''

Marchal is ervan overtuigd dat er niets mis is met de psyche van zijn cliënt. Hij heeft alleen andere, extremere opvattingen. Marchal: ,,Karl Marx zei dat het geloof opium is van het volk. Zo denkt mijn cliënt er ook over. Hij heeft een aversie tegen de katholieke kerk en de leiding daarvan. Hij beseft nu dat hij dat op een totaal verkeerde manier geuit heeft. Vandaag zei mijn cliënt dat hij inzag dat hij door het omgooien van die grafstenen niet de leiding van de kerk geraakt heeft, maar gewone gelovigen. Daar heeft hij spijt van.''